Restricţii în Belgia din cauza COVID-19. Sunt interzise călătoriile turiştilor până în martie. Noile condiţii de intrare în ţară, anunţate de MAE

Belgia a anunţat că interzice călătoriile în scop turistic din cauza pandemiei de COVID-19. Începând de miercuri, autorităţile belgiene permit accesul în ţară doar în scopuri familiale, umanitar, pentru studii sau celor aflaţi în călătorii de afaceri şi profesionale.

27 ian. 2021, 11:21
Restricţii în Belgia din cauza COVID-19. Sunt interzise călătoriile turiştilor până în martie. Noile condiţii de intrare în ţară, anunţate de MAE

Lovitură pentru turişti, după ce au fost instituite noi restricţii în Belgia din cauza COVID-19. Autorităţile belgiene au anunţat noile condiţii de intrare în ţară, fiind interzise călătoriile în scopuri turistice până la 1 martie.

Restricţii în Belgia din cauza COVID-19. Teste pentru COVID-19, obligatorii la intrarea în ţară

Persoanele care nu locuiesc în Belgia sunt obligate să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, trebuie să se testeze atât la intrarea pe teritoriul belgian (un test PCR sau un test antigen rapid), cât şi în cea de-a şaptea zi de carantină (perioada măsurii carantinei fiind modificată la 10 zile).

Astfel, măsura carantinei poate fi redusă la cel puţin şapte zile, cu condiţia ca rezultatul testului să fie negativ, cel mai devreme, în a şaptea zi de la începutul perioadei de carantină.

„Autorităţile belgiene au anunţat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri intră în vigoare începând de miercuri, 27 ianuarie 2021. Astfel, în perioada 27 ianuarie – 1 martie 2021, sunt permise călătoriile spre Regatul Belgiei numai pentru scopuri esenţiale”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Citeşte şi: Restricţii prelungite până la 1 martie în Belgia

Restricţii în Belgia din cauza COVID-19. Ce tipuri de deplasări sunt permise

Sunt autorizate doar următoarele tipuri de deplasări:

  • din motive familiale (decese, căsătorii, regrupare familială, custodia copiilor etc.);
  • din motive umanitare (în scop medical, asistenţă persoane vulnerabile etc.);
  • pentru studii (cercetători, studenţi, stagiari, elevi etc.);
  • deplasările rezidenţilor transfrontalieri;
  • călătoriile de afaceri sau profesionale;
  • din alte motive urgente (motive juridice, relocări etc.).

Aşadar, în perioada menţionată, nu sunt permise călătoriile în scop turistic sau recreativ.

Declaraţie pe propria răspundere la intrare în Belgia. Unde poate fi găsită

De asemenea, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere pentru a justifica motivul deplasării, disponibilă pentru descărcare la: https://www.info-coronavirus.be/fr/.

Declaraţia pe propria răspundere va fi anexată la „Formularul de localizare a pasagerului” (Passenger Location Form, disponibil la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form) şi va trebui să fie însoţită de documente justificative.

MAE aminteşte că testul solicitat la intrarea pe teritoriul Belgiei trebuie să fie efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian, într-un laborator acreditat din statul de provenienţă, certificat de un medic sau farmacist biolog şi emis într-una din limbile franceză, neerlandeză, germană sau engleză, în format fizic (tipărit) sau electronic (şi să poată fi consultat imediat).

Se stă în carantină după intrarea în Belgia

Începând din 25 ianuarie 2021, toate persoanele care sosesc în Belgia din Marea Britanie, Africa de Sud sau America de Sud vor trebuie să stea în carantină timp de 10 zile şi să facă un test PCR pentru depistarea COVID-19 în prima şi în a şaptea zi de la sosire.

Potrivit MAE, condiţiile de călătorie în Regatul Belgiei în contextul pandemiei de COVID-19 sunt disponibile la următoarea pagină de internet: www.mae.ro/node/51902.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: 0032 (0)2 347 5338, 0032 (0)2 345 0040 şi 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0032(0)2 344 0854.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://bruxelles.mae.ro/ şi https://www.mae.ro/.

Citeşte şi: Ce a păţit Mihai Morar la o oră după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19