Restricţii pentru perioada Sărbătorilor de iarnă în România. Ce nu ai voie să faci de Crăciun şi Revelion

Evoluția răspândirii virusului SARS-COV-2 este în prezent pe o pantă vizibil descendentă, anunţă autorităţile. Cu toate acestea, în perioada sărbătorilor de iarnă sunt în continuare în vigoare restricţii astfel încât numărul cazurilor să nu explodeze din nou.

24 dec. 2020, 12:31
Restricţii pentru perioada Sărbătorilor de iarnă în România. Ce nu ai voie să faci de Crăciun şi Revelion

În acest moment evoluția răspândirii virusului SARS-COV-2 este pe o pantă vizibil descendentă, dar cu toate acestea nu se renunţă la restricţii.

„În urma analizei evoluţiei infectărilor cu noul tip de coronavirus pe teritoriul României în ultimele două luni se desprind următoarele concluzii. În acest moment evoluţia răspândirii virusului SARS-COV-2 este pe o pantă vizibil descendentă. Dacă în urmă cu o lună erau înregistrate aproximativ 60 de mii de persoane nou infectate într-o săptămână, la nivel naţional, săptămâna trecută au fost înregistrate sub 35 de mii de cazuri”, a anunţat joi Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit autorităţilor, este foarte important să menținem o evoluție descendentă a cazurilor de persoane nou confirmate și putem realiza acest lucru doar respectând regulile sanitare.

În perioada sărbătorilor de iarnă sunt în continuare în vigoare, printre altele, următoarele restricţii:

Este interzisă deplasarea persoanelor în grupuri formate din mai mult de șase persoane care nu fac parte din aceeași familie;

– Este interzisă organizarea și participarea la evenimente private (mese festive, petreceri etc.);

– Este interzisă deplasarea cetățenilor în afara locuinței în intervalul orar 23.00-05.00 pe întreg teritoriul țării, cu excepția situațiilor motivate prevăzute de legislație, iar în localitățile aflate în carantină circulația persoanelor este permisă cu restricțiile stabilite de comitetele locale pentru situații de urgență;

– Portul măștii de protecție este obligatoriu atât în spațiile deschise, cât și în cele închise.

„Facem apel la toți cetățenii să respecte aceste reguli pentru protejarea sănătății lor, a celor dragi lor, dar și pentru a-i sprijini pe medicii, mai ales în condițiile în care numărul persoanelor internate în secțiile de ATI este încă unul ridicat”, au transmis autorităţile.

Citeşte şi: Premierul Cîţu anunţă cea mai bună veste! Ce se întâmplă cu relaxarea restricţiilor în România

Klaus Iohannis: „Nu vom introduce restricţii noi de Sărbătorile de iarnă. Conformaţi-va, dacă nu doriţi să ajungeţi în spital!”

Klaus Iohannis a avut joi dimineaţă o şedinţă de lucru privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au participat Prim-ministrul României, Florin Cîţu, Viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunţat Administraţia prezidenţială.

La finalul întâlnirii, Klaus Iohannis a declarat că „pandemia, din păcate, este cu noi, chiar dacă în ultimele zile avem relativ mai puține persoane infectate, nu putem spune că lucrurile stau bine”.
„Avem foarte multe persoane la ATI, prea multe persoane decedate zilnic. De Crăciun nu vom introduce restricții noi de sărbători, însă restricțiile care sunt acum în vigoare rămân toate în vigoare. Aceste restricții sunt obligatorii, nu este ceva opțional. Vă rog să vă conformați dacă nu doriți să ajungeți de sărbători la spital”, a spus şeful statului.
Preşedintele Iohannis a mai precizat că vaccinarea anti-COVID-19 începe în România și în toată UE exact pe data de 27 septembrie, duminică.
„Se începe cu o primă tranșă, dar deja după Crăciun încep să vină primele tranșe de vaccin. Vaccinurile sunt sigure, eficiente, autorizate la cele mai înalte standarde europene. Dragi români, aveți grijă de voi, respectați restricțiile. Multă sănătate și Crăciun fericit!”, a mai spus Klaus Iohannis.