Restricţiile au fost anulate de instanţă deoarece „îngrădesc drepturile şi libertăţile fundamentale”

Tribunalul Superior de Justiţie din Madrid (TSJM) a respins joi restricţiile antiepidemice împotriva COVID-19 prin care începând de vinerea trecută locuitorii capitalei spaniole şi din nouă oraşe limitrofe nu mai pot părăsi aceste localităţi, relatează agenţiile AFP şi EFE.

RomaniaTV.net
08 oct. 2020, 14:37
Restricţiile au fost anulate de instanţă deoarece „îngrădesc drepturile şi libertăţile fundamentale”

Această decizie sporeşte confuzia observată de mai multe săptămâni în acţiunile de combatere a epidemiei în regiunea capitalei Madrid, unde guvernul central condus de socialistul Pedro Sanchez şi cel regional de dreapta susţin fiecare politici diferite, scrie agerpres.ro.

Decizia instituirii unui ”lockdown” în această regiune a fost luată de Ministerului spaniol al Sănătăţii, dar a fost atacată în justiţie de guvernul regional, care a invocat o imixtiune a guvernului central în competenţele sale şi a cerut suspendarea aplicării noilor măsuri. În virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor.

CORONAVIRUS. Parisul intră de marţi în stare de alertă sanitară maximă. Vor fi impuse restricţii suplimentare

Instanţa şi-a motivat hotărârea de respingere a restricţiilor de deplasare prin faptul că ele ”îngrădesc drepturile şi libertăţile fundamentale” şi ”constituie o ingerinţă a puterilor publice în drepturile fundamentale ale cetăţenilor fără o autorizaţie legală”. 

Conform deciziei guvernului central spaniol, invalidată acum de justiţie, locuitorii Madridului şi din nouă localităţi învecinate nu pot părăsi aceste localităţi decât în câteva situaţii precise, cum ar fi mersul la serviciu, la medic, la şcoală sau pentru a răspunde unei convocări legale.

Restricţiile nu prevăd o izolare strictă, cum a fost în primăvară, dar libertatea de mişcare este considerabil diminuată, guvernul condus de Pedro Sanchez considerând această măsură necesară pentru a rupe lanţul transmiterii noului coronavirus la Madrid, una dintre capitalele europene cele mai afectate de epidemie şi unde sunt consemnate circa o treime din cazurile de COVID-19 înregistrate în Spania.

Guvernul regional al Madridului, condus de Partidul Popular (PP), deşi a respins restricţiile de intrare şi ieşire din localităţi, a instituit pe 21 septembrie pentru două săptămâni măsuri de limitare a deplasările în cartierele Madridului şi în împrejurimi, acolo unde numărul noilor cazuri de COVID-19 este mai ridicat.