Restricțiile de circulație pe timpul nopții ar putea reveni în România. Raed Arafat explică unde și când se impun

Restricțiile de circulație pe timpul nopții s-ar putea întoarce în România, a declarat Raed Arafat, precizând că totul depinde de creșterea numărului de cazuri și a incidenței.

25 aug. 2021, 15:29
Restricțiile de circulație pe timpul nopții ar putea reveni în România. Raed Arafat explică unde și când se impun

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că aceste măsuri ar putea fi luate la nivel local, în zonele în care crește incidența.

„Acum nu sunt astfel de discuții, dar există în hotărârea de guvern mai multe măsuri la care putem să revenim în funcție de creșterea numărului de cazuri și a incidenței. Da, e posibil ca în unele zone în care incidența crește să se ia măsuri locale sau zonale. Nu pot să vă spun că aceste măsuri vor fi luate imediat sau pe plan național”, a declarat Raed Arafat, în contextul în care numărul de cazuri de COVID zilnice se apropie de 1.000.

Întrebat la câte cazuri am putea ajunge în perioada următoare, Arafat a răspuns: „Nu am estimări, nu am cum să știu exact. Potențialul de creștere e unul serios. După ce am văzut cifrele și modul de creștere e clar că e posibil să asistăm la creșteri mai departe. Noi monitorizăm mai departe ce se întâmplă și care e impactul”.

E posibil ca valul 4 să fie unul prelungit?

Raed Arafat a amintit că cea mai eficientă metodă de prevenție a infectării cu COVID este vaccinarea, mai ales în contextul în care unul dintre vaccinuri, Pfizer BioNtech, a primit aprobarea definitivă.

„E greu de zis, mai ales că avem diferență între valul 3 și valul 4. Avem câteva milioane de persoane vaccinate. Sperăm că impactul pe secțiile ATI să nu fie identic cu valul 3. Acum e o categorie care nici nu poate fi vacciantă, vorbim de copii, ei pot fi afectați mai mult. Să spunem că poate fi un val prelungit e prematur să zicem. De noi depinde cum limităm impactul. vaccinarea rămâne soluția. Unul dintre vaccinuri a primit aprobarea definitivă. Cei care spuneau că nu vor să se vaccineze pentru că niciun vaccin nu are aprobare definitivă, iată că acum avem un vaccin cu aprobare definitivă”, a adăugat Raed Arafat.