Resturi radioactive provenite de la supernove, identificate în crusta terestră suboceanică

Resturi radioactive provenite de la unele dintre cele mai energetice evenimente din Univers, exploziile a cel puțin două stele supermasive intrate în stadiul de supernove, la sfârșitul vieții stelare, au fost identificate în crusta terestră suboceanică, conform unui material publicat miercuri de The Guardian.
Filip Stan
07 apr. 2016, 19:11
Resturi radioactive provenite de la supernove, identificate în crusta terestră suboceanică

Oamenii de știință au identificat un izotop rar de fier în crusta suboceanică, izotop ce nu poate avea alte origini în afara exploziei unei stele. Conform acestora, ar fi fost vorba de cel puțin două stele intrate în stadiul de supernovă ce s-ar fi aflat relativ aproape de Terra, la aproximativ 300 de ani lumină distanță. Văzute de pe Pământ aceste explozii ar fi fost la fel de strălucitoare ca Luna.

În materialul publicat în revista Nature se precizează că în urma examinării unor mostre de sedimente vechi de 3,2 — 1,7 milioane de ani, provenite din foraje marine realizate de oceanografi de-a lungul a câteva decenii, a fost descoperit izotopul Fier-60.

Descoperirea urmelor unor stele care au murit în relativa apropiere a Pământului este foarte importantă pentru astronomi, geologi și biologi deopotrivă pentru că supernovele, alături de erupțiile supervulcanilor, ciocnirea cu asteroizi sau comete și schimbările climatice sunt considerate drept potențiale cauze ale celor cinci mari evenimente de dispariții în masă produse în istoria vieții pe Pământ.

Niciuna dintre cele două supernove nu a fost însă suficient de aproape pentru a provoca astfel de evenimente de dispariție în masă pe Pământ — o astfel de explozie ar trebui să se producă la cel mult 30 de ani lumină distanță pentru ca pe Terra să ajungă un nivel periculos de radiații. O explozie mai îndepărtată, însă, ar fi putut avea un impact asupra climei la nivel global, la fel cum radiațiile cosmice au dus la creșterea nebulozității atmosferice la începutul erelor glaciare.

„Este o coincidență interesantă faptul că există o corespondență cu perioade când Pământul s-a răcit la trecerea din Pliocen în perioada Pleistocen”, a comentat Anton Wallner, de la Australian National University, coordonatorul acestui studiu.

O a doua echipă de cercetători, condusă de Dieter Breitschwerdt de la Institutul Tehnologic din Berlin, a pornit de la aceste descoperiri reușind să reconstituie condițiile în care s-au produs cele două explozii stelare. Ei au calculat că supernova cea mai apropiată de Pământ a fost declanșată de o stea de peste 9 ori mai masivă decât Soarele și s-a produs acum 2,3 milioane de ani. Cea de-a doua stea care a intrat în stadiul de supernovă ar fi fost de 8 ori mai masivă decât Soarele și ar fi explodat acum 1,5 milioane de ani.

Rata de producere a supernovelor în vecinătatea galactică relativă a Soarelui este, conform calculelor, de una la 2 — 4 milioane de ani. Astfel de explozii aruncă în spațiu elemente chimice grele, unele dintre acestea ajungând în sistemul nostru solar și pe Pământ.

Pe Pământ fierul este un element stabil, însă în Universul ce era format inițial doar din hidrogen și heliu, fierul a fost sintetizat în furnalul nuclear al stelelor aflate la capătul vieții. Izotopul Fier-60 nu poate proveni decât dintr-o supernovă și, la fel ca uraniul și plutoniul, Fier-60 are o perioadă de înjumătățire — 2,6 milioane de ani.

„Fierul-60 din spațiu este de un milion de miliarde de ori mai puțin abundent decât minereul de fier de pe Pământ. Am fost surprinși să găsim acest izotop în sedimente dintr-un interval de timp de 1,5 milioane de ani. Acest lucru sugerează că la un moment dat s-a produs o succesiune de supernove”, a concluzionat Dr. Wallner.

Citeşte şi Cum ar arăta lumea dacă pe Pământ ar exista numai 100 de oameni. Câţi ar avea bani şi câţi nu

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
De unde provine pastrama țărănească de la Cămara noastră vândută de Lidl. Sute de mii de români o cumpără, dar nu se uită pe etichetă unde e produsă
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum elimini petele de ulei de pe haine fără chimicale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cardinalii de la Vatican au început cea de-a 9-a reuniune pregătitoare conclavului. Semnalele de fum de deasupra Capelei Sixtine sunt gata
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile