Resursele energetice ale României, monedă de schimb pentru aderarea la Schengen. Cum a influențat Lukoil votul Olandei

Resursele energetice ale României din Marea Neagră au devenit o monedă de schimb pentru unele state europene care au s-au folosit de aderarea țării noastre la Schengen să obțină ceea ce vor.
Alina Costache
12 ian. 2023, 15:14
Resursele energetice ale României, monedă de schimb pentru aderarea la Schengen. Cum a influențat Lukoil votul Olandei

Resursele energetice ale României, monedă de schimb pentru aderarea la Schengen. După veto-ul impus în Consiliul JAI, pe 8 decembrie 2022, Austria a susținut sus și tare că ”migrația ilegală” prin frontierele României, este motivul care au stat la baza votului său. Însă, în ultimele luni, adevăratele interese ale Austriei au fost devoalate și în realitate ele sunt legate de OMV și gazele din Marea Neagră. Acestea au devenit din ce în ce mai vizibile în urma presiunilor făcute până la nivel de președinte și premier, pentru ca o mare parte din gazul din Marea Neagră să poată ajunge în Austria, la firma petrochimică Borealis-OMV, potrivit Gândul.ro.

Citește și România îşi poate lua adio de la Schengen sub preşedinţia UE a Suediei, dacă nu obţine acordul Austriei: „Până nu există o şansă rezonabilă, nu are rost să o punem pe ordinea de zi”

Resursele energetice ale României, monedă de schimb pentru aderarea la Schengen

Statul român, prin intermediul Ministerul Energiei, deține 21% din Petrom-OMV, iar acest lucru le-a determinat pe autoritățile austriece să crească presiunile OMV pentru gazele din Marea Neagră cu destinația Austria. Atunci când s-a lovit de refuzul autorităților române de a satisface aceste cerințe aberante Austria și-a impus votul negativ.

Însă, Austria nu a fost singura țară care a surprins întreaga Comunitate Europeană prin votul negativ privind aderarea României la Schengen. Deși până în ziua votului, Olanda a susținut aderarea țării noastre la Schengen, votul final a fost influențat de interese oculte ale oficialilor olandezi.

Astfel, chiar în ziua votului, Olanda și-a schimbat subit poziția și a blocat aderarea României, invocând un motiv stupid, acela că țară noastră era cuplată la aderarea la Schengen de Bulgaria, lucru care are cunoscut încă la lansarea negocierilor.

Cu toate acestea adevăratele motive ale Olandei au ieșit și ele repede la iveală.

Deși unii au pus votul negativ pe baza intereselor legate de Portul Constanța, care ar fi putut deveni un competitor al portului Rotterdam, adevăratul motiv este reprezentat de interesul energetic în România pe care îl are firma olandeză Royal Dutch-Shell, una dintre primele companii occidentale care a venit în România după Revoluția din Decembrie 1989.

În 2007, Shell și-a vândut toate activele și a părăsit țara noastră, nedorind să rămână pe o piață mică zonală în care OMV tocmai achiziționase principala companie locală, Petrom.

Însă, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, SHELL a identificat în țara noastră noi oportunități și asta datorită poziționării sale la granița zonei de conflict.

Compania nu este interesată să ajute Ucraina în război, ci după finalizarea lui, mai exact, la procesul de reconstrucție și vrea să folosească țara noastră pentru a avea un acces mai rapid în zona afectată de conflict.

Îngrijorător este faptul că sancțiunile UE impuse companiilor cu capital rusesc din Europa, dar și sancțiunile Rusiei la adresa companiilor occidentale au consolidat „parteneriatul” ruso-olandez prezent și în relațiile LUKOIL-SHELL.

În luna mai 2022, 400 de benzinării SHELL din Rusia au fost transferate către LUKOIL Rusia, iar această tranzacție a deschis noi scheme de evitare a sancțiunilor și embargoului petrolier care se aplică din 2023.

„Achiziţia afacerii de o calitate extrem de ridicată a Shell din Rusia se integrează foarte bine în strategia Lukoil de dezvoltare a canalelor sale de vânzări prioritare, inclusiv pe segmentul de retail, precum şi în domeniul lubrifianţi”, spunea, la acel moment, Maxim Donde, vicepreşedinte Lukoil.

Deși vorbim de 400 de benzinării, cele două companii nu făcut publică valoarea tranzacţiei.

„Conform acordului, peste 350 dintre angajaţii Shell Neft vor fi transferaţi către Lukoil”, a informat Shell.

În urma suspendării operaţiunilor din Rusia, Shell a înregistrat deprecieri de active de 3,9 miliarde de dolari după impozitare.

SHELL a pus ochii pe SC Lukoil România SRL și Rafinăria Petrotel LUKOIL SA

Compania Olandeză și-ar dori să mute în portofoliul său cele tre sute de benzinării pe care LUKOIL le deține în România prin SC Lukoil România SRL – RO10547022 și Rafinăria Petrotel LUKOIL SA – RO1350659, dar problemele legale pe care LUKOIL le are în România sunt un impediment major pentru acest transfer.

Dosarul „LUKOIL” a apărut în anul 2014 și este conține cel mai  mare prejudiciu din istoria României, aproximativ 2 miliarde de euro, ceea ce a dus la un sechestru pus pe bunuri în valoare de 1,2 miliarde de euro.

„Tribunalul Prahova a decis menţinerea sechestrului asigurător pe acţiunile Petrotel-Lukoil deţinute de Lukoil Holdings BV Olanda, dar şi pe mai multe conturi ale companiei olandeze, până la concurenţa sumei totale de aproape 1,2 mld. euro. Decizia a fost luată pe dată de 18 februarie şi prelungeşte astfel unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani din România, care datează încă din 2015. Acţiunile asupra cărora a fost pus sechestrul nu pot fi înstrăinate”, a transmis  Tribunalului Prahova, într-un comunicat de presă.

Astfel, LUKOIL HOLDING BV OLANDA este în centrul investigațiilor acestui dosar ccare a cauzat statului român prejudicii de miliarde de euro,  pe care statul olandez dorește să-l închidă și să-l mușamalizeze, dând astfel cale liberă transferului activelor LUKOIL din România către Compania olandeză SHELL.

După deschiderea acestui proces, LUKOIL HOLDING BV OLANDA  a mutat profitul pe Lukoil România SRL, unde nu există sechestru.

Datele bilanțurilor anuale depuse la Administrațiile Fiscale din România de către cele două firme Lukoil arată foarte clar că după deschiderea procesului LUKOIL practicile evazioniste ale Rafinăriei au fost diminuate, iar profitul înregistrat ulterior dosarului a fost mutat pe Lukoil România SRL, firma pe care momentan nu a fost instituit sechestru, dar asupra căreia planează suspiciuni de complicitate în dosar.

Ca să scape de orice bătaie de cap ruşii de la Lukoil caută să vândă businessul din România, iar Shell este dispusă să preia lanţul de benzinării de la noi.

Astfel gigantul energetic Shell ar putea reveni în retailul de combustibili din România, prin preluarea lanţului de benzinării Lukoil, compus din lanţul de benzinării şi rafinăria de la Ploieşti.

În urma preluării activităților LUKOIL din România, SHELL va obține în sfârșit accesul  la Portul Constanța. Asta pentru că LUKOIL are în derulare contracte de închiriere și operaționale cu Oil Terminal Constanța, cu care Lukoil a semnat și în 2023 un contract de 56 milioane de lei, devenind cel mai mare client al Portului OTC.

Astfel, gigantul SHELL vreaca cea mai mare parte a operațiunilor viitoare din Oil Terminal Constanța să fie dirijate către Ucraina, păstrând doar strictul necesar aprovizionării benzinăriilor din România.

Aceste operațiuni vor pune în pericol securitatea energetică din România generând astfel o penurie de produse pe piață internă, generatoare de profit imediat.

Citește și România încearcă să pună pe agenda Consiliului JAI de la Stockholm aderarea la Schengen. Lucian Bode va participa la reuniunea informala din Suedia

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
Playtech.ro
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodii cu vacanța spulberată. Își schimbă brusc planurile
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Se anulează obligația de plată pentru șoferi: Trebuie eliminate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve