Reţea de spălare de bani în SUA, condusă de un român

Şase cetăţeni străini, inclusiv un român, au fost condamnaţi de justiţia americană pentru spălare de bani.

RomaniaTV.net
30 dec. 2011, 20:20
Reţea de spălare de bani în SUA, condusă de un român

Reţeaua de infractori practica o schemă elaborată pentru aceste operaţiuni, prin care a reuşit să înşele sute de persoane cu peste 4 milioane de dolari în total, prin postarea pe Internet a unor false vânzări de maşini, pe EBay Motors, Auto Trader, Yahoo Auto, Edmunds.com, Craigslist şi alte site-uri,  scrie Los Angeles Times în ediţia online.

Şase persoane au fost acuzate, între care patru bărbaţi şi două femei, provenind din Germania, Rusia, Letonia şi România. Capii escrocheriei sunt cetăţeanul român Corneliu Ştefan Weikum, de 37 de ani şi rusoaica Iulia Mişina-Heffron, de 23 de ani.  Ei primeau perin transfer electronic  bani de la clienţi, dar aceştia nu au primit în schimb maşinile cumpărate.

Românul şi rusoaica se află acum în închisoare, în Nevada, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă pedepse de sute de ani de închisoare.

Thom Mrozek, purtător de cuvânt al birourului procurorului american, susţine că deşi agenţia s-a confruntat cu numeroase scheme de spălare de bani, puţine au fost cele la fel de sofisticate ca aceasta.

Mrozek a explicat cum funcţiona schema infractorilor. Ei deschiseseră  peste 110 conturi bancare, eliberau facturi false pentru banii încasaţi şi au piratau site-urile de Internet pentru a schimba informaţiile de contact ale vânzătorilor, pentru ca numerele de înmatriculare să se potrivească.