REŢETĂ DE CRĂCIUN: Cozonac moldovenesc

RomaniaTV.net vă oferă o reţetă uşor de urmat pentru cozonaci moldoveneşti.

RomaniaTV.net
23 dec. 2014, 10:52
REŢETĂ DE CRĂCIUN: Cozonac moldovenesc

Ingrediente:

1 kg de faină
16 ouă
250 de unt gras, cu peste 80% grăsime
300 ml lapte
50 grame drojdie proaspătă
300 gr zahăr
2 fiole esenţă de vanilie
200 ml rom negru
1 linguriţă de sare
coaja unei lămâi
coajă unei portocale
50 ml ulei
stafide.

Mod de preparare:

Când se pregăteşte cozonacul în bucătărie trebuei să fie cald, să nu fie curenţi de aer şi schimbări bruşte de temperatură. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci.

1. Se cerne faina. Pentru a prepara maiaua, se opăresc 3+4 linguri de faină cu circa o jumătate de cană de lapte şi se bate bine cu o lingură de lemn pentru a face o cremă fină.

2. Când se răceşte puţin, se adaugă drojdia frecată cu o linguriţă de zahăr şi cu puţin lapte. Se acoperă vasul cu un şervet de bumbac şi se lasă la crescut, într-un loc cald.

3. Gălbenuşurile de out se pun direct în vasul mare în care se va frământa cozonacul. Se bat bine cu sarea, romul, esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi de portocală şi jumătate din zahăr.

4. Când maiaua a crescut şi şi-a dublat volumul, se pune în vasul cu gălbenuşuri, se amestecă bine, cu o lingură de lemn. Se încorporează treptat faina, apoi untul topit şi uleiul, iar la sfârşit se pune restul de zahăr. Aluatul trebuie să fie moale.

5. Se frământă cu pumnii închişi, întorcând mereu aluatul în acelaşi sens aproape o oră, până când începe să facă băşici şi să se dezlipească de pe mână. Se unge suprafaţa cu ulei, se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut.

6. După ce îşi dublează volumul, se iau cu grijă bucăţi mari de aluat, se pun pe un blat uns cu ulei, se presară cu stafide spălate, se rulează şi se pun în forme mari de cozonac, unse bine cu unt şi tapetate cu făină. Forma nu trebuie să fie decât o treime plină cu aluat, iar pereţii se prelungesc cu gulere de hârtie.

7. Se ung cozonacii cu albuş bătut uşor, nu spumă, se presară zahăr tos şi se lasă la crescut în forme. Când au crescut şi ajung la mărimea formei, se pun la copt, în cuptorul bine închis, la foc spre mediu. Formele se aşază la mijlocul cuptorului.

8. În primele 10-15 minute de coacere nu se deschide uşa cuptorului. După 15-20 minute se dă focul un pic mai mare. Sunt gata când s-au rumenit şi iese curată scobitoarea înfiptă în mijlocul cozonacului.

9. Se scot tăvile şi se lasă să se răcească la loc călduţ. Când s-au răcit cât să se poată atinge, se scot cozonacii cu grijă, pe un fund sau un grilaj de lem, se acoperă cu şervete cu bumbac. Când s-au răcit complet, se învelesc bine în ştergare, să nu se usuce.