Rețeta de mâncare de cartofi de post pe care chiar și micuții tăi o vor adora! Este demențială și e gata în doar câteva minute

În perioadele de post este destul de dificil să avem un meniu variat. Această problemă apare deoarece de multe ori rămânem fără idei. Totuși, trebuie să vă spunem că opțiunile nu sunt chiar atât de limitate pe cât ar părea. Iată rețeta delicioasă de mâncare de cartofi, care te va face să te lingi pe degete.

05 apr. 2024, 13:11
Rețeta de mâncare de cartofi de post pe care chiar și micuții tăi o vor adora! Este demențială și e gata în doar câteva minute
Rețeta de mâncare de cartofi de post pe care chiar și micuții tăi o vor adora! Este demențială și e gata în doar câteva minute

Dacă ai de gând să mai adaugi pe listă încă un preparat de post delicios sau pur și simplu își dorești o garnitură pentru o bucată sănătoasă de carne la grătar, azi îți prezentăm o rețetă de mâncare de cartofi absolut delicioasă. Îți promitem că te vei linge pe degete și că o să reușești să economisești destul de mult timp. Această rețetă de mâncare de cartofi este una simplă și rapidă şi va intra cu siguranță în „repertoriul tău culinar” mai ales dacă îți dorești să respecți perioada posturilor religioase de peste an.

Citește și: Rețetă musaca de post. Ingredientul secret pe care-l pun toți chefii ca să iasă delicioasă

Având aceste lucruri în vedere, în cazul în care dorești să pregătești o tocăniță consistentă și extrem de gustoasă din cartofi pentru cei dragi, în articolul de astăzi vei găsi lista completă a ingredientelor necesare, instrucțiuni despre cum să pregătești mâncarea de cartofi de post și sugestii pentru a obține cea mai reușită tocăniță pentru zilele de post. Avem încredere că deja simți nevoia de a gusta această delicatesă, mai ales că este unul dintre preparatele pe care le-ai savurat, cu siguranță, adesea în copilărie.

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi (cântăriți după ce au fost curățați de coajă și tăiați cubulețe);
  • 100 g de ceapă tocată mărunt;
  • 2 linguri de ulei;
  • 1 cățel de usturoi pisat;
  • 1 legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • sare și piper, după gust;
  • 1-2 frunze de dafin (opțional);
  • 1 ardei gras (opțional);
  • ½ lingură de pastă de roșii (opțional).

Mod de preparare

În primul rând, începe prin a curăța cartofii, spălându-i bine și tăindu-i în cuburi egale, având latura de 3-4 cm. Următorul pas este reprezentat de curățarea și tocare fină a cepei, precum și la zdrobirea măruntă a cățelului de usturoi. Spală și toacă mărunt și pătrunjelul, apoi lasă-l deoparte. Dacă dorești să adaugi ardei gras în tocănița de cartofi, curăță-l de semințe și cotor, apoi toacă-l mărunt.

Încinge o cratiță pe foc mediu, adăugând uleiul și ceapa tocată fin, usturoiul zdrobit și ardeiul gras tocat. Dacă nu ești fan al gustului pronunțat al ardeiului, poți să omiti acest ingredient. Presară un praf de sare peste legume și călește-le la foc mic până se înmoaie.

Odată ce ceapa s-a călit, adaugă boiaua dulce în cratiță. Amestecă rapid boiaua cu ceapa și adaugă jumătate de litru de apă fierbinte, apoi pun și cuburile de cartofi în cratiță, alături de frunzele de dafin și sare, în funcție de gust. Lasă cartofii să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 20 de minute. După acest interval, scoate două lingurițe de cartofi fierți din zeamă, zdrobește-i cu o furculiță și adaugă pasta de roșii, dacă dorești să folosești.

Diluează amestecul de cartofi și pastă de roșii cu puțină zeamă fierbinte, apoi toarnă-l înapoi în cratiță, amestecând bine. Lasă preparatul să mai dea câteva clocote, iar mâncarea se va îngroșa frumos fără a fi nevoie să adaugi făină sau alt amidon, deoarece cartofii conțin suficient. Corectează gustul cu sare și piper, apoi oprește focul și presară peste mâncare pătrunjel verde tocat mărunt.

Servește mâncarea de cartofi caldă, însoțită de o salată verde, nu doar în zilele de post, ci și atunci când simți nevoia de o alimentație mai ușoară, fără prea multă carne.

Citește și: Reţeta delicioasă de prăjitură de post cu mere preparată de bunica Gherghina! Bonus reţeta secretă de cornulețe cu gem a bunicii Gherghina