Rețeta de mâncare de urzici care te va duce direct în copilărie! Numai bunicuțele drăgălașe știu acest subiect

Dacă îți amintești cu drag de verile petrecute la bunici, mâncare de urzici, cel mai probabil, făcea parte din meniul copilăriei. Iată cea mai bună rețetă, care va trezi cele mai frumoase amintiriale sufletului tău.

04 apr. 2024, 10:10
Rețeta de mâncare de urzici care te va duce direct în copilărie! Numai bunicuțele drăgălașe știu acest subiect
Rețeta de mâncare de urzici care te va duce direct în copilărie! Numai bunicuțele drăgălașe știu acest subiect

Rețeta minune de mâncare de urzici cu usturoi! Acest preparat este ieftin și ușor de făcut. Mai mult de atât, aceasta este o mâncare foarte fresh, perfectă pentru zilele însorite de primăvară, care îți va hrăni organismul cu nenumărate vitamine și săruri minerale. Această rețetă te va transpune direct în cele mai frumoase clipe ale copilăriei tale, în momentele de liniște și veselie petrecute în casa bunicilor.

Citește și: Ciorbă de urzici cu franjuri de ouă. Rețeta delicioasă și plină de vitamine care îți face primăvara mai frumoasă

Mâncare de urzici – Mod de preparare

Prima oară, urzicile trebuie spălate extrem de bine, apoi opărite timp de 2-3 minute în apă clocotită. Este important să nu uităm să punem sare. Scoateți urzicile într-o strecurătoare și treceți-le sub un jet de apă rece, apoi tocați-le mărunt.  Mai trebuie spus că în combinație cu usturoi, mâncarea de urzici nu mai este fadă la gust.

Apa rămasă strecurați-o printr-o sita fină, apoi o puteți folosi la mâncarea de urzici, şi dacă mai rămâne e bine să vă spălați pe cap pentru întărirea rădăcinii firelor de păr sau puteți bea dimineața pe stomacul gol.

Pentru că de obicei atunci când apar urzicile ne aflăm în plin Post al Paștelui, urzicile se folosesc în multe mâncăruri de post. Urzicile se gătesc în mod similar spanacului sau șteviei. Mâncarea de urzici cu usturoi se face la fel de ușor ca orice mâncărică de-a noastră, tradițională.

Se călește o ceapă mare în puțin ulei, se adăugă o lingură de făină, se lăsă un minut să se gătească alături de ceapă, apoi începeți să turnaţi puțin câte puțin din apa în care aţi opărit urzicile.

Când făina s-a îngroșat puțin, adăugaţi urzicile tocate, încă puțină apă și le lăsaţi să mai fiarbă împreună cam 10 minute. La final puneţi usturoiul trecut prin presă, stingeţi focul și lăsaţi mâncarea cinci minute acoperită cu un capac ca să se împrietenească toate aromele. Mâncarea de urzici se servește caldă, alături de orez, mămăligă, ouă sau carne de pui, în cazul în care nu postiți.

Pentru rețeta de urzici cu orez sau pilaf cu urzici mai ai nevoie de 1/2 cană de orez, 1 ceapă, 2-3 căței de usturoi şi o conservă de roșii cubulețe în suc propriu, iar urzicile le mărunțești ceva mai gros.

Pregătești urzicile la fel ca în reţeta de mai sus în tigaie, cu ceapa şi usturoi. Tăiaţi mărunt ceapa şi cățeii de usturoi adăugați în plus şi îi puneţi la călit într-o altă tigaie, în putin ulei, pentru câteva minute. Adăugați apoi orezul, îl amestecați puțin cu legumele călite şi apoi completaţi cu apă în proporti de 3 la 1, deci pentru 1/2 cană de orez, 1 cană şi jumatate de apă, apoi puneți la fiert la foc mediu.

Cand orezul este gata, adăugaţi peste el urzicile călite şi sucul de roșii şi mai laşi câteva minute. Completează cu sare şi piper după gust. Putreţi servi urzici cu orez atât ca preparat simplu, cât şi ca garnitură pentru șnițele din soia sau preparate din carne.

Citește și: Cea mai veche rețetă de mâncare de urzici. O gospodină din Vaslui a dezvăluit cum prepară „mușchiulețul de pădure”