Rețeta de orez cu lapte care îți dă peste cap papilele gustative. Florin Dumitrescu surprinde cu varianta cu caramel

Când ne gândim la copilărie, probabil că desertul care ne vine prima oară în minte este orezul cu lapte. Această gustare a făcut deliciul mai multor generații, fiind încă apreciat de cei mici și cei mari. Chef Florin Dumitrescu a împărtățit rețeta lui favorită, la care adaugă fructe și caramel.

02 sept. 2023, 19:28
Rețeta de orez cu lapte care îți dă peste cap papilele gustative. Florin Dumitrescu surprinde cu varianta cu caramel
Rețeta de orez cu lapte care îți dă peste cap papilele gustative. Florin Dumitrescu surprinde cu varianta cu caramel

Cea mai bună rețetă de orez cu lapte. Există câteva preparate cu o puternică amprentă asupra menatalului nostru, care de la prima înghițitură ne proiectează direct în copilărie. În fruntea acestora, nu există nicio îndoială că se află orezul cu lapte, un deliciu îndrăgit de generații întregi, de la cei mai mici la cei mai mari.

Citește și: Cel mai bun truc pentru a găti orez! Ce trebuie să faci ca să nu se mai lipească de cratiță

Cu toate acestea, diverși bucătari au adus propriile lor inovații asupra acestui preparat clasic, iar Florin Dumitrescu ne oferă propriul său „twist” asupra rețetei. Prin urmare, celebrul bucătar ne propune să savurăm orezul cu lapte însoțit de fructe și un sos caramel special, preparat după rețeta sa unică.

„Vă arăt astăzi o nouă formă de a face orezul cu lapte. Începem prin a pune laptele la fiert, la foc mic. Am pus 1,5 litri de lapte, 150 de grame de zahăr și două batoane de vanilie.  Putem merge acum mai departe cu cealaltă operațiune, cu fructele. Curățăm ananasul , tăiem și merele și pregătim cele două frigărui. Punem ananas, măr, căpșune.”, spune Florin Dumitrescu.

După ce pregătește frigăruile de fructe și le așează în tigaie pentru a obține o caramelizare perfectă pe ambele părți, chef Florin Dumitrescu se concentrează asupra preparării sosului de caramel. Pentru acest sos, veți avea nevoie doar de câteva ingrediente, iar procesul de gătire este surprinzător de simplu, gata în doar câteva minute.

„Pentru caramel, într-o tigaie punem 4 linguri de zahăr și lăsăm să se topească. Frigăruiele de fructe le dăm cu puțin zahăr înainte și le punem într-o tigaie. Întoarcem fructele. Pentru caramel, avem nevoie să avem la îndemână coniac, smântână de gătit și unt. În momentul în care zahărul este topit, putem pune coniacul, după care punem smântâna și lăsăm să fiarbă și mai punem aproximativ 80 g de unt. Când este gata, trebuie să-l lăsăm doar să se răcească.”, a continuat acesta.

În etapa finală, odată ce sosul de caramel și fructele sunt pregătite, bucătarul începe procesul de preparare a orezului cu lapte, care este baza rețetei. Singurul lucru rămas acum este asamblarea corectă a farfuriei, pentru a se asigura că aceasta conține toate cele trei elemente.

„Acum ne apucăm de orez. Punem unt, iar când se topește, punem orezul. V-aș recomanda să puneți maxim 40 de g de orez, asta înseamnă doi pumni. Amestecăm orezul, după care îl flambăm cu coniac și începem să adăugăm laptele dulce și cu gust de vanilie. Baza sa este să-i oferi lichid ori de câte ori îți cere. Gustați și vedeți dacă mai are nevoie de lichid și adăugați de fiecare dată, de câte ori e nevoie, astfel încât să ajungeți cu orezul la textura pe care o doriți. La final adăugăm fructele, caramel. Acesta e un orez cu lapte pentru adulți, iar dacă vreți să-l faceți pentru copii, scoateți coniacul, dar nu mai sunt la fel farfuriile.”, mai spune el.

Citește și: Ce se întâmplă dacă pui o pungă cu orez în congelator! Trucul salvator pe care toate gospodinele trebuie să îl știe