Rețeta de post care îți va cuceri familia și prietenii la masa de duminică! Sote-ul de ciuperci cu usturoi și cimbru care ți se va topi în gură

În perioadele de post, este destul de dificil să fii creativ, astfel încât să poți alterna meniul suficient de mult. Tocmai din acest motive, poate apărea „plictiseala culinară”, dar din fericire noi avem suficiente propuneri pentru tine, pentru a avea un meniu cât mai variat.

12 apr. 2024, 23:38
Rețeta de post care îți va cuceri familia și prietenii la masa de duminică! Sote-ul de ciuperci cu usturoi și cimbru care ți se va topi în gură
Rețeta de post care îți va cuceri familia și prietenii la masa de duminică! Sote-ul de ciuperci cu usturoi și cimbru care ți se va topi în gură

Dacă te numeri printre persoanele care țin post înainte de principalele sărbători creștine, trebuie să consulți această rețetă de sote de ciuperci cu usturoi și cimbru. Se gătește extrem de rapid și nu este deloc scumpă. Ai nevoie de puține ingrediente, iar timpul de preparare este foarte scurt.

Citește și: Rețeta de drob de pui care va face furori la masa de Paște! Conține ciuperci și usturoi din plin și are un gust de vis

Mai mult de atât, trebuie să știi faptul că o porție de ciuperci la timpul ei este o mană cerească pentru organismult tău și nici nu îngrașă. Ciupercile sunt cunoscute pentru faptul că previn obezitatea, anumite tipuri de cancer, dar și unele boli cardiovasculare.

Experții sunt de părere că atunci când consumăm ciuperci, corpul nostru se hrănește cu nunumărate substanțe nutritive, printre care vitamina B, vitamina D, cupru si minerale. De exemplu, doar 5 ciuperci crimini oferă 31% din valoarea zilnică recomandată de seleniu.

Mare atenție atunci cand alegeți ciupercile pentru că acestea trebuie să aibă o textură fermă, fara pete sau noroi pe ele. Ciupercile deschise la culoare au o aromă mai intensă, în timp ce cele mai inchise la culoare au o aromă mai delicată.

Ingrediente pentru sote de ciuperci cu usturoi și cimbru

  • 500 gr ciuperci proaspete
  • 1 lingura ulei de masline
  • 50 gr unt sau o lingură de ulei pentru cei care vor să țina post
  • 2 buc. caței de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

Ciupercile se curăță, însă v-am recomanda să nu le spălați, pentru că acestea vor absorbi apa. Curățați-le și cel mult le ștergeți cu o carpă curată. Sau, dacă alegeți să le spălați, trebuie să o faceți foarte rapid, fară a afecta textura acestora. Mai departe, trebuie să tăiem ciupercile. Le puteți tăia pe lung ori în patru, cum doriți. Nu este atât de important. Trebuie să vă ghidați după cum vă place să le aveți în farfurie. Pentru a prepara ciupercile veți avea nevoie de o tigaie mai largă sau chiar un wok. Puneți uleiul și untul (dacă nu țineți post) în tigaie, iar aceasta merge pe aragaz la foc mediu spre mare. Se pun și ciupercile, însă aveți grija să nu stea grămadă, pentru că vreți să le prăjiți pe toate. Amestecați energic, pentru ca toate ciupercile trebuie să fie unse cu grăsimea din tigaie. Apoi, se lasă 5 minute la prăjit, după care se întorc. Continuați să le amestecați până ce se rumenesc și prind o culoare frumoasă. Atunci când sunt aproape gata, este momentul să punem și sarea, piperul negru proaspăt măcinat, usturoiul zdrobit. Amestecați bine, iar apoi adaugați și cimbru. Amestecați timp de 30 de secunde și totul este gata. De asemenea, puteți adaugă pătrunjelul la sfârșit, după ce ați pus ciupercile în farfurie. Acesta este opțional, iar daca nu vă place pătrunjelul puteți sari peste el. Bineînțeles, daca doriți că mâncarea să fie mai sățioasă, se poate face și o mămăliguță.

Citește și: Rețete de post de la Mănăstirea Prislop: Supă de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi și ciuperci la cuptor