REŢETA DE SOCATĂ ca pe vremea bunicilor. Cum se face SOCATĂ TRADIŢIONALĂ, reţeta de la Tanti Cuţa

REŢETA DE SOCATĂ ca pe vremea bunicilor. Cum se face SOCATĂ TRADIŢIONALĂ. Socata este una dintre bauturile racoritoare ale copilariei. Mai jos gasiti o reteta simpla pentru aceasta bautura minunata. Merita din plin sa o consumati.

05 iun. 2017, 12:20

REŢETA DE SOCATĂ ca pe vremea bunicilor. Cum se face SOCATĂ TRADIŢIONALĂPe străzile din Șeușa (comuna Ciugud) miroase a soc și e cald, în ciuda codului de vreme rea anunțat de meteorologi potrivit căruia ar trebui să plouă cu găleata. Tanti Cuța a adunat câteva flori deschise de soare și e gata să mai pună la fermentat încă un borcan de socată, după o rețetă pe care o știu toți vecinii (pentru că le-a spus-o chiar ea), dar care ei îi iese cel mai bine.

Primul borcan, pus în urmă cu două zile, nu este încă gata, deși culoarea e bună și parfumul de soc care vine dinspre el îți face o poftă nebună. Rețeta ei este simplă: câteva flori de soc, niște zahăr, apă… Rezultatul? Un fel de limonadă aromată dulce acrișoară, acidulată și cu un puternic gust de soc și bună la toate, semn că nu tot ce e bun e și interzis.

Este sezonul socului așa că Alba24.ro a prezentat o rețetă de socată, numai bună să vă aducă aminte de copilărie și de gustul extraordinar al aromelor naturale. Tanti Cuța a fost bucuroasă să ne ofere rețeta ei simplă, fără ”secrete”. Bonus, o rețetă pentru sirop.

Rețeta de socată: ingrediente
10-12 flori mari soc (se pot adauga și mai multe dacă doriți să fie mai concentrat)
1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere)
2-3 lămâi mari
8 litri de apă rece
un borcan de 10 litri

Pentru socată avem nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculițe, înflorite și culese pe soare. Dacă socul nu este lângă un drum sau aproape de alte surse de praf, nu este nevoie să îl spălați. Rupeți tulpina și lăsați doar florile. Mai trebuie lămâi spălate cu apă caldă (pot fi și curățate pentru a îndepărta stratul ceros de deasupra și pentru a evita ca socata să devină amară). Dacă nu dorim să punem bucăți întregi de lămâie, putem pune doar sucul lor. De obicei, dacă punem două lămâi, una o tăiem felii și o punem în borcan lângă soc, iar de la cealaltă punem doar sucul. Mai punem apă și zahăr după gust. Cantitățile de soc, apă, lămâie și zahăr diferă în funcție de cantitatea pe care dorim să o producem.

O lăsăm la macerat câteva zile, amestecând-o de două ori pe zi. Când considerăm că a ajuns la aciditatea dorită, o strecurăm și o punem la frigider. Se servește rece.

În varianta în care folosim miere în loc de zahăr, socata are numeroase efecte terapeutice: detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, diuretice şi expectorante.