Rețeta-secretă de cozonac moldovenesc, a Mirelei Vaida. Iată cât de ușor se prepară – VIDEO

Mirela Vaida a dezvăluit rețeta secretă pentru cozonacul moldovenesc. Se prepară ușor, iar rezultatul este unul uluitor.

24 nov. 2021, 23:20

Rețeta-secretă de cozonac moldovenesc, a Mirelei Vaida. “Este o reteta pe care o facea mama cand eram acasa. Asa o stiu de la ea, asa o s-o fac si eu. Este vorba despre cozonac moldovenesc cu umplutura de nuca si rahat“, a spus prezentatoarea de la Acces Direct.

Rețeta-secretă de cozonac moldovenesc, a Mirelei Vaida. Iată cât de ușor se prepară

Ingrediente aluat cozonac:

-aproximativ 2 kg de faina alba

-apa minerala

-sare

-zahar

-drojdie umeda sau uscata, care se dizolva in lapte cald

-un pic de unt gras si smantana grasa

-o lamaie data pe razatoare

-esente

-6 oua

-lapte cald

Mod de preparare aluat:

“In primul rand o sa presor sarea peste faina, dupa care o sa pun zaharul in cuibusor. Apoi punem drojdia dizolvata in laptic cald si amestecam. Sa stiti ca eu nu am cantitati, la mine totul se face din ochi. Eu nu fac retete profesionale, le fac asa dupa mintea mea.

O sa pun acum untul, taiat cubulete. Este un unt gras si o sa-l amestec aici, cu faina si cu lapte. O sa mai pun si cateva linguri bune de smantana. Amestesc si dupa aceea pun ouale. La cozonacul moldovenesc se pun foarte multe oua. Mama, de exemplu, punea cate patru oua la un kilogram de faina sau chiar cinci. Eu o sa pun sase oua.

Apoi adaug, pe rand, 6-7 galbenusuri si amestecam. Mai pun si pun lapte, sa se omogenizeze. Pun lamaia rasa si amestecam bine. Adaug un pic de esenta de rom, portocala si lamaie. Incepem sa omogenizam, mai punem putin lapte si apa minerala, pentru a afana acest aluat. Deja incep sa framant coca.

Ingrediente umplutura:

-rahat taiat cubulete, dat prin zahar pudra

-1 kg de miez de nuca

-zahar

-cacao

-lapte

-esente

-stafide

Preparare umplutura cozonac moldovenesc

“Luam miezul de nuca, punem zahar si cacao si amestecam. Turnam cate un pic de lapte si trebuie sa iasa o pasta grosuta. Nu foarte lichida, pentru ca trebuie sa se aseze bine pe foaia de cozonac. Invartim, pana se omogenizeaza foarte bine.

Adaugam putina esenta de rom, de lamaie si de portocala si invartim. O sa il lasam asa, sa se omogenizeze. Luam o bucata de unt si ungem tavile, ca sa nu se lipeasca cozonacul.

Dupa ce a crescut aluatul, il iau si il impart in patru, deoarece o sa fac doi cozonaci impletiti. Incepem sa intindem aluatul si punem multa umplutura de nuca pe fiecare bucata. Acum, peste umplutura, punem rahat si stafide. Apoi rulam fiecare bucata si impletim, doua cu doua, si ii punem in tavi.

Ii mai acoperim inca zece minute, timp in care incalzim cuptorul. In acest timp, am pus un galbenus cu ulei de masline, cu care vom unge cozonacii inainte sa ii punem la cuptor. La copt, ii lasam aproximativ 45 de minute”, a mai spus Mirela Vaida.

Citește și: Cozonacul secuiesc. Care este cea mai bună reţetă și ce istorie ascunde kürtős kalács VIDEO