Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Cutumele religioase sunt respectate cu sfințenie de aproape orice român. Printre acestea se numără și coliva, nelipsită de la slujbele din Biserică.

10 nov. 2021, 16:42
Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Acest aliment are rădăcini străvechi și se prepară în doi timpi. Vezi în rândurile de mai jos cum poți să faci cea mai bună colivă după rețeta tradițională.

Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Ingrediente

1 kg de grâu (arpacaș)
1 kg miez de nuci
250 g zahăr
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
scorțișoară
esență rom, după gust

Pentru ornat:

zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
cacao
bomboane colorate

Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.

Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”.

După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici. 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se opresc pentru ornat.

A doua zi, dimineața, dacă s-a format coaja la grâu, se îndepărtează. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Toată compoziția se frământă bine cu mâna.

Citește și: Cea mai bună rețetă de dulceață de gutui, fără fierbere. Metoda care va da gospodinele pe spate! E gata în doar cinci minute!
Compoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. Acum coliva se poate orna, după preferințe, cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele colorate și se poate face și o cruce deaupra din cacao, folosind un șablon.

Citește și: Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Ce pui în zeamă ca să-ţi iasă delicioasă