Rețetă tradițională de jumări de porc pentru sărbătorile de iarnă

Rețeta de jumări de porc este cea mai ușor de preparat în preajma sărbătorilor de iarnă. Cele făcute în casă sunt cele mai gustoase.

22 dec. 2022, 16:23
Rețetă tradițională de jumări de porc pentru sărbătorile de iarnă
Cele mai bune jumări de porc

Renumitele jumări de porc sunt cele mai îndrăgite specialități din carne, mai ales de Crăciun. Acestea pot fi consumate ca aperitiv, alături de niște ceapă roșie, sau ceapă verde și usturoi. Sunt foarte bune și cu muștar sau cu pastă de hrean. Dacă au suficientă carne și sunt cât se poate de crocante, gustul lor va fi unul deosebit.

Jumările pot fi incluse și în alte preparate, precum iahnia de fasole, care însoțită de o salată de murături vă va face să vă libgeți pe degete. Nici mâncarea de varză cu jumări nu este mai prejos.

Cum se prepară jumările crocante

Pentru a face jumări, ai nevoie de slănină proaspătă fără șorici, sare și untură. Slănina se taie bucăți, care apoi se pun într-o oală de fontă, încinsă cu untură. Peste bucățile de slănină se pune apă și se lasă la prăjit până se rumenesc suficient. După ce sunt gata, se scot din oală și se așează pe un blat, unde se presează pentru a scoate grăsimea lichidă care a rămas în ele. La sfârșit, tot ce mai trebuie să faceți este să adăugați sare după propriul gust.

Citește și: Petre Daea s-a aprovizionat de Crăciun cu ţuică, cârnaţi şi sfeclă murată din curtea ministerului Agriculturii

Varză murată cu orez și jumări

Ingrediente

  • două verze murate de mărime medie
  • o ceapă
  • 3-4 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • 150 gr de orez
  • 200 gr de jumări de porc
  • 200 ml de suc de roșii
  • 1-2 linguri cu bulion sau pastă concentrată de roșii
  • jumătate de linguriță cu boia de ardei iute
  • o floare de mărar uscat
  • două crenguțe mici de cimbru uscat
  • două foi de dafin
  • un sfert de linguriță cu piper negru măcinat

Mod de preparare

Pentru început, varza trebuie ținută cel puțin o oră în apă rece, pentru a mai elimina din sare. Ceapa se curăță și se toacă solzișori. Uleiul se pune la înfierbântat într-o cratiță, peste care se pune ceapa tocată, care se călește pentru 3-4 minute, la foc mic. Când ceapa este pătrunsă și devine sticloasă, se adaugă varza și se amestecă bine. Acestea se călesc împreună pentru 10-15 minute și se amestecă din când în când, pentru a se găti uniform.

Citește și: Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere. Trebuie neapărat să încerci

Apoi, se adaugă sucul de roșii amestecat cu bulionul sau pasta de roșii. Tot acum se pun și jumările, mărarul uscat și cimbrul și se completează cu apă fierbinte, până când totul este acoperit complet. Cratița se acoperă cu un capac și se lasă totul să fiarbă pentru aproximativ 45 de minute sau până când este bine pătrunsă.

Orezul de călește și se pune peste varză. Peste acestea se pun boiaua, piperul și foile de dafin și se completează, din nou, cu apă. Totul se pune la cuptorul încălzit la 175 de grade Celsius. Aceasta se lasă la cuptor până când orezul este gătit, iar varza este rumenită. Mâncarea se servește cu un ardei iute și cu 1-2 linguri de smântână.