REŢETA ZILEI: Plăcintă cu prune

eCuisine.ro şi RTV.NET vă propun un deliciu dulce şi zemos.

RomaniaTV.net
30 oct. 2012, 09:07
REŢETA ZILEI: Plăcintă cu prune

Ingrediente
Pentru aluat:
200 g făină
50 g zahăr pudră
75 g unt, rece
2 ouă, bătute
un strop de esenţă de vanilie
Pentru umplutură:
2 linguri compot/gem de prune
2 linguri zahăr brun
1 kg prune coapte.

Mod de preparare

1. Pentru aluat: Amestecaţi făina şi zahărul. Puneţi untul, sfărmându-l cu degetele. Adăugaţi 5 linguri din ouăle bătute şi esenţa de vanilie, amestecând bine până se formează un aluat ferm. Neteziţi-l puţin, apoi împărţiţi-l în două, o bucată mai mare pentru baza plăcintei, şi una mai mică pentru top. Neteziţi fiecare bucată de aluat în formă de cerc. Împăturiţi fiecare bucată în folie de plastic şi daţi la rece pentru o oră.

2. Preîncălziţi cuptorul la 200 de grade. Luaţi bucata cea mai mare de aluat şi puneţi-o în tavă, lăsând-o să treacă de marginile tăvii. Răciţi în frigider cât timp pregătiţi umplutura.

3. Puneţi compotul sau gemul într-un castron şi adăugaţi zahărul, amestecând. Tăiaţi prunele pe jumătate şi scoateţi sâmburii, apoi adăugaţi-le peste gem, amestecând din nou. Puneţi umplutura în tavă de tartă, peste aluat, şi ungeţi cu restul de ou bătut marginile aluatului.

4. Scoateţi din frigider cea de-a doua bucată de aluat şi puneţi-o peste plăcintă. Lipiţi marginile aluatului de deasupra de cele ale bazei şi îndepărtaţi aluatul în exces. Ungeţi cu ou şi crestaţi puţin aluatul. Coaceţi 20 de minute, apoi micsoraţi focul şi mai coaceţi 20-25 de minute. Serviţi cu frişcă sau înghetaţă.

Pe eCuisine.ro găsești alte rețete savuroase

Plăcintă cu mere

Plăcintă cu dovleac și nucă