Rețete mănăstirești. Cele mai gustoase mâncăruri de post preparate de cei mai iscusiți călugări

În această perioadă, foarte mulți români țin Postul Paștelui, care este cel mai lung și greu post din an. Noi am descoperit câteva rețete mănăstirești extrem de delicioase și sățioase pe care majoritatea călugărilor le prepară și care cu siguranță sunt extrem de utile pentru cei care sunt în pană de idei.

03 mart. 2023, 17:57
Rețete mănăstirești. Cele mai gustoase mâncăruri de post preparate de cei mai iscusiți călugări
Cele mai gustoase mâncăruri de post preparate de cei mai iscusiți călugări

Cele mai gustoase mâncăruri de post preparate de cei mai iscusiți călugări. În zilele noastre este foarte ușor să ții post și asta pentru că magazinele și piețele sunt pline de tot felul de produse vegetale.

Citește și Sarmale de post mănăstirești. Rețeta tradițională a fost dezvăluită de gospodine

Cele mai gustoase mâncăruri de post preparate de cei mai iscusiți călugări

Însă, sunt foarte mulți oameni care în perioada postului, se plâng că au rămas în pană de idei și nu știu ce să mai mănânce.

Pentru ei, noi am stat de vorbă cu câțiva călugări iscusiți care ne-au dezvăluit câteva rețete delicioase și extrem de sățioase de care cu siguranță se vor îndrăgosti.  Printre acestea se numără și ciorba mănăstirească cu legume.

Nu trebuie să fii bucătar iscusit ca să prepari această rețetă. Ai nevoie doar de ceapă, morcov ras, țelină rasă, păstârnac ras, fasole verde și galbenă, fasole boabe, ardei roșu, o cană de bulion, roșie, sare brută, usturoi, piper proaspăt măcinat, dafin, două linguri de ulei, cimbru uscat, pătrunjel verde și țelină verde.

Înainte de toate trebuie să dai prin răzătoare toate rădăcinoasele: morcovul, păstârnacul și țelina.

După care, toacă mărunt ceapa, ardeiul, roșia și fasolea verde și galbenă, pentru a genera o explozie de gust și pentru ca ciorba să fie mai plăcută la vedere.

Apoi, alege o oală mare în care pune două linguri de ulei și lasă la călit, la foc mic, ceapa, fasolea verde, boabele de fasole prefierte și ardeiul roșu. Adaugă puțină sare brută și piper proaspăt măcinat și legumele să se înmoaie aproximativ zece minute, după care adaugă rădăcinoasele date prin răzătoare.

După ce legumele s-au înmuiat, pune apă clocotită peste, adaugă frunzele de dafin, cimbrul uscat și un cățel de usturoi zdrobit.

Lasă totul să clocotească  timp de 20-30 de minute, la foc mic și după adaugă bulionul, dar și roșia decojită tăiată mărunt și mai lasă să scadă încă cinci minute. la final pune sare și piper, după gust, iar apoi ia ciorba de pe foc și pune ierburile aromatice (pătrunjel și țelină verde).

iar la final acoperă oala cu un capac și lasă ciorba să se liniștească, în tot acest timp aromele o să se întrepătrundă și mai bine.

Părintele Efrem de la mănăstirea Dervent îți dezvăluie câteva dintre secretele mâncării de post

Părintele Efrem are foarte multe rețete delicioase de post pe care le împărtășește tuturor celor care i le cer. Mai mult, el a a scris chiar și o carte de bucate în care explică pe îndelete cum poți să realizezi cea mai gustoasă mâncare de post.

Din mâinile părintelui nu ies doar niște mâncăruri absolut delicioase, ci și adevărate opere de artă spre încântarea tuturor celor care rămân uimiți de aspectul lor fantastic.

Și dacă te-am făcut curios nu o să te mai fierbem și o să îți prezentăm două rețete delicioase pe care părintele Efrem ni le-a recomandat și pe care trebuie neapărat să le încerci.

Broccoli fiert cu sare și mujdei de usturoi

Una dintre rețetele părintelui Efrem Barnica este cea de broccoli fiert cu puțină sare și mujdei de usturoi.

Ingrediente:

  • broccoli
  • 3 căpățini de usturoi
  • 100 ml ulei
  • o lamanie
  • 5 linguri de apă minerală
  • sare

Mod de preparare:

Pune broccoli la fiert. ”De când începe apa să fiarbă puneţi broccoli și lăsati 10 minute să clocotească. În apă adăugați puțină sare și puțin ulei de măsline apoi scurgeti foarte bine de apa”, explică parintele.

Apoi prepară pasta de mujdei. Pisează usturoiul bine cu sare și freacă până când se transformă într-o pastă. După, adaugă uleiul, puțin câte puțin, până când observi că pasta se îngroașă.

În momentul în care observi că pasta devine din ce în ce mai groasă pune în compoziție apă minerală în care ai stors în prealabil zeamă de lămâie și freacă până când obții o pastă groasă și albă.

Humus cu pasta de susan

O altă rețetă simplă și deliocioasă pe care ne-o recomandă părintele Efrem este humus cu pastă de susan.

Ingrediente:

  • 3 cesti de naut
  • 2 linguri pasta de susan
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 3 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 linguri apa
  • putin patrunjel verde
  • putin curry
  • un varf de cutit de boia de ardei dulce
  • sare si piper după gust.

Mod de preparare

Pune năutul cu o seară înainte, la umflat în apă, apoi a doua zi pune-l la fiert. Când este gata i-a oala de pe foc și pune năutul împreună cu usturoiul în blender apoi mixează până când totul devine o pastă.

Separat amestecă pasta de susan, apa și sucul de lămaie și toarnă compoziția în blender peste pasta de năut apoi amestecă din nou.

Pune sare și piper iar apoi adaugă totul într-un bol pe care îl poți orna cu boabe de năut fiert, pătrunjel tocat sau „rămurele” de curry și boia.

Citește și Leacuri mănăstireşti de la Sihăstria Putnei pentru întărirea imunităţii, creşterea nivelului de energie, scăderea colesterolului, bilă leneşă, depresie