Ponta atacă MAFIA RETROCEDĂRILOR: Samsarii imobiliari au primit 7 miliarde de lei. LISTA neregulilor

Guvernul consideră că restituirea imobilelor naţionalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioară, dintr-o reparaţie istorică într-o mare afacere imobiliară, în care diferite persoane fizice au cumpărat pe sume modice drepturi litigioase şi au obţinut rapid milioane de euro. Premierul Victor Ponta susţine că 1.000 de "samsari imobiliari" au primit 7 miliarde de lei.
Roxana Gagiu
12 apr. 2013, 11:01
Ponta atacă MAFIA RETROCEDĂRILOR: Samsarii imobiliari au primit 7 miliarde de lei. LISTA neregulilor

Premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, noul proiect al legii privind retrocedările pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea.

Ponta a explicat, că în ultimii ani, în România, au fost soluţionate 27.000 de dosare pentru despăgubire, dar că numărul de noi cereri care trebuie soluţionate este de aproximativ 200.000.

Pe de altă parte, premierul a apreciat că adevăraţii proprietari au fost mereu amânaţi, încurcaţi în tot felul de reglementări birocratice, ceea ce a dus la vânzarea drepturilor litigioase către cesionari, „samsari imobiliari”.

Practic, în ultimii ani am reuşit să rezolvăm problema mică, problema uşoară a circa 27.000 de persoane, în schimb 415 persoane au primit opt miliarde de lei din banii publici, ceea ce cred că reprezintă o îmbogăţire specifică altor vremuri şi altor locuri de pe această planetă. Opt miliarde de lei către 400 de persoane, sigur că e o sumă semnificativă”, a constatat primul ministru.

De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că 26.200 de proprietari şi urmaşii lor au primit 6,4 miliarde de lei, dar că 1.000 de cesionari au primit şapte miliarde de lei.

Deci o mie de cesionari au primit mult mai mult decât 26.000 de proprietari. Asta arată un fenomen: că eforturile principale de restituire s-au îndreptat către cesionarii imobiliari, către samsarii imobiliari şi nu către adevăraţii proprietari şi, în mod sigur, intenţia proclamată şi asumată în 2005 nu a fost aceea de a-i îmbogăţi pe samsari, ci de a-i despăgubi pe proprietari„, a observat primul ministru.

Lista dosarelor cu nereguli

Ca exemple de nereguli în soluţionarea dosarelor depuse anterior pentru retrocedarea imobilelor naţionalizate, premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, mai multe cazuri, printre care unul înregistrat la Primăria Câmpia Turzii, unde fostul proprietar a cesionat dreptul către o persoană fizică în martie 2010 pentru 500.000 euro, iar această persoană a obţinut titlul de despăgubire doar două luni mai târziu, în mai 2010, pentru peste 20 milioane euro.

Cazul a fost posibil, potrivit premierului, deoarece dosarele au fost tergiversate la nivelul local și la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) până când s-au găsit cesionarii „potriviţi”, cesiunile fiind mascate de contracte de mandat, neurmărite din punct de vedere fiscal şi fără interes pentru impozitarea veniturilor și verificarea realității sumelor declarate. La ANRP s-a stabilit ordinea de soluționare a dosarelor în funcție de cesionari, caz dovedit prin faptul că acest dosar are numărul 6123, iar în 2008 se hotărâse soluționarea dosarelor de la 1 la 6200.

VEZI AICI SOLUŢIILE GUVERNULUI PENTRU RESTITUIREA IMOBILELOR

Guvernul consideră că se poate acuza lipsa de interes pentru acest subiect din partea Ministerului Finanţelor în acest caz.

Un alt dosar cu nereguli prezintă cazul unei persoane care a achiziţionat 30% dintr-un dosar, în mai 2010, contra 1 milion euro și a primit, în august 2010, titlu de despăgubire în valoare de peste 18 milioane euro. În acest dosar, fostul proprietar a primit, în 2006, 35.000 dolari, primul cesionar a revândut, în 2008, pentru 50.000 dolari, iar cesionarii au primit în 2010, în total, titlu de despăgubire în valoare de 53,5 milioane euro.

O altă persoană a cumpărat, în octombrie 2009, cu 10.000 euro, 25% dintr-un dosar de despăgubire pentru care a primit, în ianuarie 2010, peste 1,5 milioane euro (în acest caz, arată Guvernul, ca în multe altele, se suspectează că cesiunea e de fapt un „onorariu de succes” pentru rezolvarea dosarului la ANRP).

Un alt caz a fost înregistrat la Camera de Comerț Argeș, de unde o persoană a cumpărat, în 13 octombrie 2008, pentru 1,2 milioane lei, drepturi litigioase pentru care a primit despăgubiri doar o zi mai târziu, în 14 octombrie 2008, în sumă de 11,9 milioane lei.

Există numeroase spețe în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat soluționarea cu prioritate a unor dosare („cazuri speciale”) deși acestea făcuseră, anterior, obiectul tranzacționării pe sume importante.

Reține atenția un dosar în care cesionarul a plătit pentru drepturi 1,5 milioane dolari, a invocat probleme medicale și a primit titlu de despăgubire, în mai puțin de o lună, în 2008, de la aprobarea regimului de „caz special”, pentru 128 milioane euro (la cursul de schimb din anul 2008). În lipsa regimului de caz special, acest dosar nu ar fi fost rezolvat nici în prezent. Mai mult, la ANRP există dosare cu același statut de „caz special” încă din 2007, rămase nesoluționate.

Un alt exemplu face referire la un dosar în care primarul de la Cluj Napoca emite dispoziție în 27 ianuarie 2011, se înregistrează în martie la ANRP (în acest termen s-a emis și avizul de legalitate de către prefectul județului Cluj), în aprilie se cesionează 25% din dosar, pentru 100.000 euro unei persoane care, în mai 2011 (ultima ședința în care s-au aprobat dosare la ANRP), primește titlu de despăgubire pentru două milioane euro.

Potrivit Mediafax, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor va verifica modul în care au fost efectuate restituiri în natură în timpul guvernărilor anterioare.

Circa 200.000 dosare cu titlu de despăgubire, nerezolvate

Premierul Victor Ponta a explicat astfel că statul a soluţionat până în prezent 27.315 dosare cu titlu de despăgubire pentru imobile naţionalizate şi mai are de rezolvat circa 200.000 astfel de dosare, dar soluţiile de până în prezent nu au favorizat proprietarii, ci au ajutat, indirect, o mafie a samsarilor.

El a arătat că ponderea reală a foştilor proprietari este foarte mică, prin comparaţie cu cei ce deţin drepturi litigioase şi că pentru 2% din totalul dosarelor cu drepturi litigioase au fost efectuate aproape 60% din plăţi.

Din totalul dosarelor, doar 3,8% au cel puţin un cesionar, însă suma acordată lor este de aproape 60% din valoarea totală a despăgubirilor acordate în ultimii ani.

Citeşte: Noul sistem de despăgubire pentru case naţionalizate:Puncte de licitaţie sau bani eşalonaţi din 2017

Au fost restituite 9.026 de imobile, inclusiv cu şcoli, grădiniţe, spitale, 341.011 hectare terenuri considerate în intravilan şi 709.305 hectare terenuri în extravilan, urmând să fie emise decizii de punere în posesie pentru circa 300.000 hectare terenuri în extravilan.

Un număr de 24.300 dosare (88%) au primit sume de până în 500.000 lei, dar suma acordată reprezinta doar 14% din valoarea totală a despăgubirilor.

Potrivit Guvernului, statul român nu a beneficiat aproape deloc de pe urma acestui proces, deoarece majoritatea sumelor au ieşit din ţară.

„Ticăie ceasul…

Premierul Ponta a lansat un apel către primari să-i mai „lase” pe cesionarii de drepturi litigioase pentru imobile naţionalizate.

Voi solicita structurilor noastre centrale să fie foarte atente până la adoptarea legii, pentru că mulţi dintre cesionari îşi dau seama că ticăie ceasul şi probabil că, în următoarele două-trei săptămâni, se vor duce peste primari, consilii locale ca până la adoptarea legii să…La ANRP vin degeaba, că aici reuşim să ţinem în frâu, însă voi fi foarte atent şi vigilent. Fac un apel şi o rugăminte către toţi primarii din ţară, până se adoptă legea, să-i mai lase pe cesionari. Cât au dus-o bine, au dus-o bine, acum s-a terminat”, a spus Ponta.

Guvernul îşi va angaja, săptămâna viitoare, răspunderea în Parlament pentru un proiect de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce