Retrospectiva anului 2021 în sportul românesc şi mondial. De la nunta Simonei Halep la transferul lui Messi la PSG

Anul 2021 a fost marcat pe plan sportiv de Campionatul European de fotbal, în cadrul căruia Bucureştiul a găzduit patru meciuri, şi de Jocurile Olimpice de la Tokyo, ambele programate pentru 2020, dar amânate din cauza pandemiei de Covid 19.

31 dec. 2021, 18:44
Retrospectiva anului 2021 în sportul românesc şi mondial. De la nunta Simonei Halep la transferul lui Messi la PSG

Retrospectiva 2021. Sportul românesc se poate mândri în 2022 cu patru medalii: una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi trei medalii de argint, la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).

În 2021 s-a remarcat o posibilă nouă stea a sportului românesc, înotătorul David Popovici, 17 ani pe 15 septembrie, care a câştigat în iulie trei medalii de aur şi una de argint la Campionatul European pentru juniori, la 100 m liber, 200 m liber, 50 m liber şi ştafetă 4×100 m liber. În noiembrie, el a obţinut aurul european la seniori, la CE în bazin scurt de la Kazan, în proba de 200 m liber.

Popovici s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, fiind cel mai tânăr membru al echipei României. La vârsta de 16 ani, a obținut a patra poziție în finala olimpică de 200 de metri liber de la Tokyo 2020 cu un timp de 1:44:68, la două sutimi de poziția a treia.

În 2021, titlul în Liga 1 a fost câştigat pentru a patra oară consecutiv de CFR Cluj, iar Cupa României i-a revenit echipei Universitatea Craiova. Au avut loc două ediţii de Supercupă, cea amânată din 2020 şi cea pe 2021. În aprilie, CFR Cluj a câştigat Supercupa, iar în iulie s-a impus Universitatea Craiova.

Dintre românii din străinătate, tehnicianul Mircea Lucescu a câştigat campionatul Ucrainei şi Cupa Ucrainei cu Dinamo Kiev, Nicolae Stanciu a câştigat titlul în Cehia cu Slavia Praga, iar Ionuţ Radu a devenit campion în Italia cu Inter Milano.

În plan internaţional, Villarreal a câştigat Liga Europa, Chelsea Londra a triumfat în Liga Campionilor, iar Italia s-a impus la Campionatul European.

Tot în fotbalul internaţional, finalul de an a oferit o controversă aprinsă legată de Balonul de Aur, distincţie acordată de revista France Football şi câştigată pentru a şaptea oară de Lionel Messi, urmat de Robert Lewandowski şi mijlocaşul italian Jorginho. Mulţi microbişti au contestat clasamentul, considerând că primul ar fi trebuit să fie Jorginho, care a câştigat atât CE2020 cu Italia, cât şi Champions League cu Chelsea.

Citeşte şi: Cristina Neagu, plătită cu 20.000 euro lunar, din banii publici. CSM Bucureşti i-a mărit salariul handbalistei şi i-a prelungit contractul

Un alt eveniment important în fotbalul mondial a fost plecarea lui Lionel Messi de la Barcelona, după 17 ani, la PSG, pe fondul gravelor probleme financiare ale clubului catalan, care nu a mai putut să susţină salariul starului argentinian, astfel că cel considerat de mulţi cel mai bun jucător din istorie, a plecat gratis în capitala Franţei.

Retrospectiva 2021. Nunta Simonei Halep şi cea mai mare controversă din Formula 1

Extrem de spectaculos a fost şi sezonul de Formula 1, care s-a decis în ultima tură a ultimului Mare Premiu, dar victoria lui Max Verstapen, care a întrerupt dominaţia septuplului campion mondial Lewis Hamilton, nu a fost nici ea lipsită de controverse.

Plecați cu același număr de puncte înaintea Marelui Premiu de la Abu Dhabi, Verstappen și Hamilton s-au luptat până în ultimul tur pentru titlul mondial. Britanicul a condus cursa aproape în totalitate, după ce și-a depășit rivalul imediat după start.

Mercedes a gestionat perfect tot parcursul cursei, Hamilon având 17 secunde avans după două opriri la boxe, cu 21 de tururi rămase.

Deși avea pneuri mai noi, Verstappen n-a reușit să reducă sub 10 secunde avansul față de Hamilton și lupta pentru titlul mondial părea jucată. Totul s-a schimbat însă cu 5 tururi înainte de final. Nicholas Latifi a lovit parapetul și a fost nevoie de intervenția Safety Car-ului, care a dat calculele peste cap. Verstappen a schimbat pneurile și a profitat de ocazia incredibilă care i-a apărut în față.

Deși inițial anunțaseră că monoposturile rămase în urmă cu un tur nu vor putea depăși Safety Car-ul, organizatorii au revenit asupra deciziei! Astfel, cele 5 mașini dintre Hamilton și Verstappen au dispărut înainte de ultimul tur, când s-a reluat cursa.

Verstappen n-a stat mult pe gânduri și l-a atacat rapid pe Hamilton. Mai lent, britanicul i-a rezistat doar câteva secunde. Și-a pierdut poziția de lider și n-a mai reușit să revină în fața lui Max, ratând astfel șansa de a cuceri al optulea titlu mondial din carieră. L-ar fi depășit pe legendarul Michael Schumacher, alături de care se află la egalitate în acest moment.

Citeşte şi: Câştigător al Cupei UEFA, mort la doar 43 de ani. Fotbalistul a jucat un deceniu pentru Feyenoord