Reuniune de urgenţă a Guvernului japonez după moartea lui Kim Jong-il

Guvernul japonez a convocat luni o reuniune de urgenţă pe teme de securitate, după anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il.

RomaniaTV.net
19 dec. 2011, 06:39
Reuniune de urgenţă a Guvernului japonez după moartea lui Kim Jong-il

Premierul nipon Yoshihiko Noda a anulat un discurs pe care urma să îl pronunţe la prânz, la Tokyo, şi a mers imediat la biroul său pentru a discuta cu principalii miniştri. „Sunt la curent cu informaţia şi am dat instrucţiuni pentru a fi verificată”, a declarat el presei.

Premierul a adăugat că a ordonat consolidarea operaţiunilor de strângere de informaţii privind Coreea de Nord, cooperarea strânsă cu Statele Unite, China şi Coreea de Sud şi pregătirea pentru orice evoluţie neaşteptată.

Ministrul Apărării, Yasuo Ichikawa, a declarat că nici o mişcare suspectă a armatei nord-coreene nu a fost semnalată. „Am cerut (comandanţilor militari) să strângă informaţii şi să fie vigilenţi”, a afirmat el, la finalul unei reuniuni. „Nu am fost informat despre ceva neobişnuit”.

Japonia, care a ocupat peninsula coreeană în prima jumătate a secolului XX, nu are relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o consideră o ameninţare.

Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist.