Reuniune ministerială a UE în următoarele zile pe tema Ucrainei

Miniștrii Afacerilor Externe din țările Uniunii Europene (UE) ar urma să aibă în câteva zile o nouă sesiune de discuții pe tema crizei din Ucraina, au declarat sâmbătă AFP diplomați din UE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
01 mart. 2014, 16:35
Reuniune ministerială a UE în următoarele zile pe tema Ucrainei

‘Se vorbește despre o reuniune la începutul săptămânii viitoare‘, a declarat un înalt diplomat sub acoperirea anonimatului. Un alt oficial european a apreciat că reuniunea va fi ‘probabil’ convocată pentru ziua de luni de către reprezentanta diplomației Uniunii, Catherine Ashton.

Occidentalii au reacționat cu îngrijorare la escaladarea situației în Crimeea, republică autonomă rusofonă din sudul Ucrainei, unde milițieni pro-ruși și apoi soldați ruși au preluat controlul asupra unor obiective strategice.

Președintele Vladimir Putin a cerut sâmbătă Parlamentului rus să autorizeze ‘recurgerea la forțele armate ruse pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situației politice din această țară’, potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Kremlinului. Cererea a fost formulată ‘din cauza situației extraordinare din Ucraina și a amenințării la adresa vieții cetățenilor ruși, a compatrioților noștri din forțele armate ruse desfășurate în Ucraina’, mai arată comunicatul.

Reuniunea programată la Bruxelles pe tema crizei ucrainene ar fi a doua în mai puțin de două săptămâni. Pe 20 februarie, șefii diplomațiilor din UE s-au întâlnit pentru a adopta sancțiuni împotriva unor membri ai guvernului lui Viktor Ianukovici considerați responsabili de acțiunile violente de reprimare a manifestanților pro-occidentali de la Kiev. Reuniunea a avut loc în ajunul destituirii lui Ianukovici de către Parlamentul ucrainean, amintește AFP.