Reuniunea trilaterală pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din Polonia, România și Turcia

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va găzdui la București, în perioada 22-23 aprilie 2021, o reuniune a Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor afacerilor externe din Polonia, România și Turcia.
Filip Stan
22 apr. 2021, 09:06
Reuniunea trilaterală pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din  Polonia, România și Turcia

Reuniunea trilaterală pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe.  Astfel, ministrul Bogdan Aurescu îi va găzdui la București pe ministrul afacerilor externe polonez, Zbigniew Rau, și pe omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu.

Reuniunea trilaterală pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din Polonia, România și Turcia

Având în vedere importanța pe care cei trei aliați o atribuie Vecinătății Estice, la inițiativa României la reuniunea din acest an de la București vor participa, în premieră, miniștrii de externe din Georgia și Ucraina, care vor fi prezenți la o reuniune extinsă a Trilateralei, care va avea loc după segmentul plenar al acesteia.

Astfel, se poate spune că, în perioada 22-23 aprilie, Bucureștiul va fi gazda unui mini-summit regional cu participarea a 5 miniștri de externe, care are loc într-un context special.

Formatul Trilateralei a fost creat la inițiativa României, prin secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu (la acel moment). În pregătirea lansării formatului a fost consultată și partea americană, care a încurajat inițiativa României. Prima reuniune a Trilateralei a avut loc în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago, la inițiativa României, la nivel de secretar de stat din ministerele de externe ale celor trei state.

Nivelul de participare la Trilaterală a fost ridicat în anul 2016 la cel de ministru al afacerilor externe, de atunci având loc șapte întrevederi. În anul 2020, din cauza pandemiei, reuniunea a avut loc, în mod excepțional, în sistem VTC, la 28 aprilie.

În contextul marcat de evoluțiile recente în Vecinătatea Estică, prin desfășurarea de trupe și echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei și, în general, în Marea Neagră, se desprinde necesitatea unei evaluări atente și realiste de către statele membre NATO a situației de securitate și, mai ales, a implicațiilor acesteia asupra securității euro-atlantice. În acest sens, Trilaterala România-Polonia-Turcia oferă oportunitatea unor abordări aplicate, pornind de la viziunea proprie a fiecăruia dintre cele trei state, dar și de la obiectivul comun de coordonare strategică și contracarare a deteriorării situației de securitate în regiune.

Prezența Turciei în cadrul Trilateralei este deosebit de relevantă, ținând cont de necesitatea menținerii Turciei în contact direct cu interesele și valorile occidentale și euroatlantice, pe un traseu predictibil, al cooperării și dialogului. Trilaterala poate fi un instrument util în acest sens. Turcia este un stat membru NATO cu greutate, care cântărește greu în ecuația de securitate la Marea Neagră și în arealul extins, poziționările și acțiunile sale influențând în mod decisiv stabilitatea și echilibrul regional, elemente de interes crescut pentru România, alături de dimensiunea economică – Turcia fiind primul partener economic al României din afara UE. În altă ordine de idei, Parteneriatul Strategic România-Polonia este unul tot mai puternic și eficient, atât pe dimensiunea de securitate, cât și, în creștere, și pe cea economică.

Este de notat că în 2020, în ciuda pandemiei, volumul schimburilor comerciale ale României cu Turcia a însumat aproape 6,4 miliarde de dolari, iar cu Polonia peste 7 miliarde de euro.

Prin organizarea actualei Trilaterale la București și prin temele abordate, profilul României crește atât la nivelul regiunii, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, cu atât mai mult cu cât în acest an va fi organizat Summitul NATO, precum și alte evenimente la nivel înalt în formatul Bucureșți 9.

În cei nouă ani de existență, formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia a evoluat semnificativ, atât în ceea ce privește nivelul de participare, importanța acordată formatului de către statele participante, cât și în privința complexității temelor abordate.

Astfel, de la un forum destinat schimbului de vederi pe teme de securitate, relevante pentru Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, Trilaterala a devenit un instrument deosebit de util, care contribuie activ la coordonarea pozițiilor celor trei state în cadrul NATO, dar și în ceea ce privește acțiunea comună a celor trei aliați în raport cu partenerii din vecinătate.

România, Polonia și Turcia au derulat în ultimii ani o cooperare eficientă, inclusiv la nivelul ambasadelor din statele partenere (Ucraina, Georgia), dar și la nivelul OSCE și NATO. Astfel, au fost derulate acțiuni comune, care au scos în evidență cooperarea NATO cu statele partenere, precum și acțiuni de diplomație publică, menite să promoveze relevanța formatului trilateral și teme de interes aflate pe agenda regională.

Seria de evenimente din această săptămână a fost deschisă miercuri 21 aprilie 2021 de o reuniune online dedicată Trilateralei și contribuției sale, cu participarea miniștrilor de externe român, polonez și turc, fiind organizată de think-tank-uri din cele trei state: New Strategy Centre (România), OSW (Polonia – Centrul pentru Studii Estice / Osrodek Studiow Wschodnich), SETA (Turcia – Fundația pentru Cercetare Politică, Economică și Socială / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı). De asemenea, joi, 22 aprilie 2021, va avea loc un eveniment de marcare a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic România-Turcia, cu participarea ministrului Bogdan Aurescu și a omologului turc, Mevlüt Çavuşoğlu.

Reuniunea trilaterală pe teme de securitate. Vineri, 23 aprilie 2021 va debuta oficial evenimentul, prin organizarea sesiunii plenare a Trilateralei, cu prezența fizică la București a celor trei miniștri de externe.

Miniștrii vor discuta, printre altele, evoluțiile recente de securitate din regiunea Mării Negre și, în acest context, necesitatea consolidării pe mai departe a posturii NATO de descurajare și apărare, precum și întăririi rezilienței, follow-up-ul la rezultatele reuniunilor recente ale miniștrilor aliați din 2021 și vor evidenția susținerea pentru procesul de reflecție strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianței Nord-Atlantice de către Secretarul General Jens Stoltenberg. De altfel, cele trei state susțin procesul NATO2030 și propunerile în acest sens avansate de Secretarul General al NATO, care urmăresc să conducă la consolidarea capacității Alianței de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente și viitoare. Discuțiile din cadrul Trilateralei de la București se vor referi și la importanța unui nou Concept Strategic al Alianței, care va trebui să traseze liniile de bază pentru creșterea unității și coeziunii aliate și să consolideze profilului Alianței.

Discuțiile vor scoate în evidență necesitatea întăririi rezilienței, susținerea politicii de extindere a Alianței și necesitatea sprijinirii partenerilor din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest.

Temele de discuție de interes deosebit sunt în continuare participarea reciprocă la structurile multinaţionale NATO găzduite de cele trei state, implementarea deciziilor Aliate, cu accent din perspectiva noastră pe pachetul de măsuri la Marea Neagră, convenit la nivelul NATO. De asemenea, va fi subliniată importanța deosebită acordată de cele 3 state relației transatlantice.

La finalul încheierii consultărilor trilaterale, cei trei miniștri de externe vor susține declarații comune de presă.

Având în vedere importanța pe care cei trei aliați o atribuie Vecinătății Estice, la inițiativa României la reuniunea din acest an de la București vor participa, în premieră, miniștrii de externe din Georgia și Ucraina.

Astfel, la 23 aprilie, după segmentul plenar al Trilateralei, se desfășoară un format extins al Trilateralei, cu participarea celor doi miniștri de externe din Ucraina și Georgia, Dmytro Kuleba și David Zalkaliani. Dialogul dintre cei trei aliați și cei doi parteneri NATO va fi unul consistent și se va axa pe situația de securitate din regiune și cooperarea cu NATO. Un obiectiv aparte va fi identificarea acelor acțiuni pe care le pot derula România, Polonia și Turcia împreună pentru avansarea apropierii Georgiei și Ucrainei de structurile euroatlantice, în linia angajamentelor asumate de toate părțile implicate. Discuţia în format trei plus doi va fi un moment propice pentru reafirmarea sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a celor două state, în cadrul frontierelor recunoscute internațional ale acestora.

Participarea, în premieră în acest format, a miniștrilor de externe ai Georgiei și Ucrainei, în calitate de invitați, sunt elemente ce reflectă rolul activ al României în cadrul Trilateralei și în regiune și capacitatea de mobilizare pentru substanțierea discuțiilor în funcție de evoluțiile securitare de actualitate.

Vor fi două zile pline pentru diplomaţia română. Pe lângă discuţiile în format trilateral, la care se adaugă discuţiile cu partenerii noştri Georgia şi Ucraina, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea și întrevederi bilaterale cu fiecare dintre cei 4 miniștri de externe pe care îi găzduiește la Bucureşti.

Citeşte şi: Bogdan Aurescu, despre expulzarea de diplomaţi ruşi: „Dacă vom lua o astfel de măsură, va fi anunţat, dar aşa ceva nu se poate anunţa dinainte”

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Interdicție la plata cu cardul. Devine ilegal să folosește cardurile la achiziții. Va fi lege națională
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică