Reușită pentru comunitatea LGBT. CEDO a respins cererea României de a nu recunoaște cuplurile de același sex

Comunitatea LGBT din România a mai câștigat o luptă împotriva statului. CEDO a respins contestația depusă de Guvernul României în cazul cuplurilor de același sex ce vor recunoaștere în țara în care trăiesc.
Alina Costache
26 sept. 2023, 17:17
Reușită pentru comunitatea LGBT. CEDO a respins cererea României de a nu recunoaște cuplurile de același sex
Reușită pentru comunitatea LGBT. CEDO a respins cererea României de a nu recunoaște cuplurile de același sex

Comunitatea LGBT poate răsufla ușurată, după ce CEDO a reconfirmat că România are obligația de a proteja şi recunoaşte familiile formate din persoane de acelaşi sex. Colegiul de judecători ai Marii Camere a respins contestaţia depusă de Guvernul României în cazul mai multor familii formate din persoane de același sex împotriva statului.

Citește și: Sorin Ovidiu Vîntu dezleagă misterul introducerii orelor de educaţie sanitară în şcoli: „Sunt un prim pas către LGBT”

Comunitatea LGBT are parte de o nouă victorie împotriva României

Cei ce fac parte din comunitatea LGBT se pot bucura, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cererea României de a nu recunoaște dreptul la formarea unei familii a mai mult de 20 de cupluri de același sex. Hotărârea CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligaţia pozitivă a Guvernului şi Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecţia şi recunoaşterea legală a tuturor familiilor. Explicația a fost oferită de reprezentanții Asociației Accept România, printr-un comunicat de presă.

„Nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligaţiile pe care le are faţă de proprii cetăţeni. Este momentul ca România să facă pasul firesc, pentru care majoritatea populaţiei se declară pregătită. Zeci de mii de români au aşteptat încrezători concluzia Colegiului de judecători ai Marii Camere, format din reprezentanţi ai ţărilor membre, după ce Guvernul a hotărât să amâne implementarea Hotărârii CEDO care-l găseşte vinovat pentru încălcarea Articolului 8 al Convenţiei Europene, privind viaţa de familie. Declaraţia de inadmisibilitate a contestaţiei nu a întârziat să apară, valorile europene fiind clare şi asumate de majoritatea covârşitoare a statelor membre. Cu toate acestea, realitatea arată că fiecare zi în care România a întârziat să ia măsuri a adus prejudicii reale cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex”, se arată în comunicatul asociației.

Sursa menționată mai susține că atitudinea ostilă a statului român faţă de problemele cuplurilor LGBT este o dovadă de nepăsare care afectează România din mai multe puncte de vedere, inclusiv din punct de vedere european.

„Dincolo de nerespectarea angajamentelor luate de România faţă de partenerii europeni în baza convenţiilor şi tratatelor la care este parte, cei care au de suferit din cauza lipsei unei legislaţii care să asigure protecţie şi recunoaştere familiilor formate din persoane de acelaşi sex rămân, în continuare cetăţenii. Tratamentul la care statul îi supune este unul nedemn şi profund condamnabil. Deşi formează familii bazate pe iubire şi respect reciproc şi îşi îndeplinesc toate obligaţiile şi îndatoririle în faţa statului, persoanele LGBT sunt condamnate la invizibilitate şi nesiguranţă în lipsa unor legi adaptate realităţilor sociale. Nu se pot vizita la spital, nu pot moşteni bunurile obţinute împreună de-a lungul vieţii, nu pot beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit”, mai explică reprezentanții Accept.

Tot reprezentanţii Asociaţiei Accept adaugă că exodul cu care se confruntă România reprezintă un rezultat al atitudinii statului faţă de drepturile omului, mulţi români luând decizia să părăsească ţara în ultimii 30 de ani tocmai pentru a-şi putea întemeia o familie, lăsându-şi în urmă părinţii.

„Încercarea statului român de amâna încă o dată recunoaşterea şi protecţia familiilor noastre a eşuat. Nu mai există absolut nici un motiv care ar putea fi invocat pentru a justifica continuarea discriminării prin lege într-un stat democratic. Familiile noastre sunt parte a acestei societăţi şi trebuie să fie tratate egal acum şi protejate juridic fără întârziere!’”, au explicat Florin Buhuceanu şi Victor Ciobotaru, unul dintre cele 21 de cupluri care au dat România în judecată la CEDO.

Directoarea executivă a Asociaţiei Accept, Florina Presadă, a afirmat că Asociaţia va continua demersurile pentru protejarea şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT în ţara noastră.

„Asociaţia ACCEPT va continua demersurile pentru a obţine protejarea şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT în România. Guvernul şi Parlamentul României nu au nicio scuză pentru lipsa de acţiune. În continuare, invităm familiile LGBT din România să se alăture mişcării de revendicare a dreptului de a-şi întemeia familii recunoscute legal în ţara lor. Fie că au nevoie de reprezentare legală, fie că vor să se alăture campaniilor publice naţionale, persoanele LGBT se pot implica în urgentarea obţinerii unor proceduri de protecţie şi recunoaştere legală a tuturor familiilor. Solicitarea ruşinoasă a României de a relua procedura la Marea Cameră a CEDO in cazul celor 21 de familii formate din persoane de acelaşi sex a fost RESPINSĂ ca inadmisibilă, E timpul pentru protecţia juridică a familiilor LGBT din România! Decizia CEDO este definitivă in cazul Buhuceanu& Ciobotaru şi a celorlalte familii trebuie pusă in aplicare de statul român. Mulţumiri ACCEPT pentru susţinere!”, a declarat Florina Presadă.

Și Patriarhia Română a reacționat după decizia CEDO din 22 mai. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române susțin, despre parteneriatul civil, după ce CEDO a decis că România a încălcat articolul 8 din Convenţie, respectiv dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex, că este „o reală subminare a asumării responsabilităţii integrale a celor doi soţi” şi legalizează concubinajul.

Pe 6 şi 7 octombrie 2018 a avut loc un referendum de modificare a Constituţiei României, demersul având la bază o iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, la sfârşitul anului 2015. Referendumul, susţinut şi de către BOR, nu a atins pragul necesar validării.

Citește și: Cambridge a modificat în Dicționar definiția cuvintelor „femeie” și „bărbat”, în favoarea LGBT+. Acțiunea a creat un scandal uriaș

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”