Reuters: A început iar CONFLICTUL între premierul şi preşedintele României

Evenimentele de miercuri, din Bucureşti, în care cele două tabere politice şi-au măsurat puterea mediatică, au stârnit atenţia presei străine. "Începe iar conflictul între preşedinte şi premier", scrie agenţia de presă Reuters.

RomaniaTV.net
18 oct. 2012, 13:16
Reuters: A început iar CONFLICTUL între premierul şi preşedintele României

Disputa dintre preşedintele şi premierul României a început iar, ridicând îndoieli în ceea ce priveşte guvernarea ţării, mai ales cu viitoarele alegeri din decembrie, scrie Reuters

Traian Băsescu a participat la întâlnirea popularilor europeni care a avut loc în România, la Palatul Parlamentului, „un palat gigantic de marmură, construit de dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu„, scrie Reuters. Victor Ponta a declarat că prezenţa preşedintelui acolo a fost nepotrivită, invocând neutralitatea politică a acestuia. 

„Jos cu Băsescu”, a declarat Ponta, în strigătele a 60.000 de suporteri, în cadrul evenimentului de lansare a candidaţilor, care a avut loc în acelaşi timp. „Trebuie să asculte de voi, de milioanele de români”, a mai spus acesta, potrivit agenţiei de presă. 

Reuters face un scurt istoric al relaţiei dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta: suspendarea preşedintelui şi referendumul în urma căruia a supravieţuit acesta. 

Deşi tensiunea dintre cei doi a mai scăzut, Ponta spune că Băsescu este un preşedinte ilegitim, iar cei doi de abia stau în aceeaşi cameră„, notează Reuters. 

USL şi-a lansat, miercuri seara, pe Arena Naţională, candidaţii pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Zeci de mii de oameni au umplut până la refuz stadionul, unde au susţinut discursuri, rând pe rând, liderii USL şi oaspeţii de peste hotare ai Uniunii.

Numele lui Traian Băsescu a fost huiduit pe tot parcursul evenimentului, participanţii la miting strigând în mod repetat „Jos Băsescu”.

„Ce strigaţi? Jos Băsescu, nu? În iulie, aţi reuşit să-i arătaţi lui Traian Băsescu că nu mai este preşedintele României. Pe 9 decembrie, trebuie să mergem mai departe cu schimbarea, să facem ca victoriile de anul acesta să conteze cu adevărat, să nu devină victorii efemere. Pe 9 decembrie, să mergem înainte, să nu ne întoarcem la vremurile lui Băsescu şi PDL, la vremurile lui Anastase şi Blaga, la vremurile lui Boc şi Ungureanu. Traian Băsescu e ultimul comunist, e ultimul securist al Europei. Trebuie să-l schimbăm nu doar pe el, ci sistemul care l-a menţinut la putere în aceşti ani”, a spus Ponta.

În schimb, PDL a defilat cu greii Europei, veniţi la Bucureşti pentru congresul PPE.

Traian Băsescu, prezent şi el la eveniment, în ciuda criticilor USL, i-a mulţumit cancelarului german Angela Merkel că l-a susţinut cât a fost suspendat. Cancelarul german l-a lăudat pe preşedinte pentru măsurile nepopulare luate în România şi s-a interesat despre cine ne va reprezenta ţara la Bruxelles.