Reuters: Acuzaţiile de plagiat la adresa lui Ponta alimentează INSTABILITATEA în România

Acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta sunt comentate în presa internaţională. Agenţia Reuters scrie că situaţia creată pe marginea acestui subiect "alimentează instabilitatea politică" din ţara noastră.

RomaniaTV.net
29 iun. 2012, 19:14
Reuters: Acuzaţiile de plagiat la adresa lui Ponta alimentează INSTABILITATEA în România

Reuters scrie că, după ce un ministru al Guvernului Ponta a fost nevoit să demisioneze din cauza acuzaţiilor de plagiat, acum a venit chiar rândul premierului să se confrunte cu o situaţie similară. „O comisie academică a conchis că premierul Victor Ponta a plagiat o mare parte a tezei de doctorat, intensificând presiunile pentru demisia acestuia. Victor Ponta este al treilea premier al României de anul acesta, o situaţie care alimentează instabilitatea politică şi atrage preocupările investitorilor (…) Continuarea instabilităţii politice ar exercita presiuni şi mai mari asupra monedei naţionale, care încă se confruntă cu scăderi record, crescând costurile de împrumut pentru România”, subliniază Reuters, arătând că în timp ce toată lumea stă cu ochii pe conflictele interinstituţionale, nimeni nu se ocupă de adoptarea reformelor solicitate de FMI şi UE.

Pe de altă parte, agenţia France Presse scrie că Victor Ponta ar putea fi al treilea lider european nevoit să demisioneze din cauza unor acuzaţii de plagiat, după ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, în 2011, şi preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, chiar în acest an.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

În urma acestei decizii, PDL a cerut demisia de onoare a premierului. În replică, PSD, partidul prezidat de Victor Ponta, îi acuză pe democrat-liberali că „prin instigări, manipulări şi scenarii de culise, s-a ajuns până la folosirea ca instrument politic şi a unor comisii academice”.