Hamas, gata să negocieze un armistițiu cu Israel. Care sunt condițiile pentru încetarea masacrului

Gruparea paramilitară Hamas este pregătită să facă pace cu Israelul, după zile întregi de bombardamente. Unul dintre conducătorii grupului a transmis că „și-au atins obiectivele”, deși amenințările și actele violente continuă.

09 oct. 2023, 21:43
Hamas, gata să negocieze un armistițiu cu Israel. Care sunt condițiile pentru încetarea masacrului
Reuters: Hamas, gata să negocieze un armistițiu cu Israel. Care sunt condițiile pentru încetarea masacrului

Gruparea Hamas ar fi dispusă să facă pace cu Israel. Un înalt oficial al formațiunii paramilitare care a atacat violent Israelul a declarat că grupul este deschis la discuții cu privire la un posibil armistițiu, după ce „și-a atins obiectivele”.

Citește și: Efectele războiului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas: preţul petrolului a crescut luni pe pieţele internaţionale

Hamas este gata să negocieze pacea

Moussa Abu Marzouk a declarat pentru Al Jazeera într-un interviu telefonic că Hamas este deschis la „ceva de acest gen” și la „toate dialogurile politice” atunci când a fost întrebat dacă gruparea islamistă este dispusă să discute despre o posibilă încetare a focului, potrivit reuters.com.

Între timp, întreaga planetă suferă de pe urma războiului din Israel. Ministrul francez de Interne Gérard Darmanin a anunțat că aproximativ 20 de „acte antisemite” s-au înregistrat în Franţa după ce Hamas a atacat Israelul, pornind de la ameninţări împotriva evreilor şi Israelului, până la desfăşurarea unor banderole în semn de susţinere a palestinienilor.

În semn de solidaritate, Turnul Eiffel va fi iluminat în culorile drapelului israelian, a anunţat primarul capitalei Franţei, în timp ce reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Franţa, îngrijoraţi pentru securitatea lor, au fost primiţi la Ministerul de Interne pentru discuții cu oficialii.

„De fiecare dată când oamenii noștri vor fi țintiți, vom executa câte un ostatic civil”

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ameninţat și că va ucide ostaticii israelieni capturați în Gaza ca reacţie la raidurile israeliene asupra statului palestinian. „De fiecare dată când oamenii noştri vor fi luaţi ţintă fără avertisment, aceasta va avea ca rezultat execuţia unuia dintre ostaticii civili”, a indicat braţul armat al Hamas, Brigăzile Al-Qassam, într-un comunicat. „Nicio negociere” nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, a declarat, de asemenea, un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, cu sediul la Doha.

Uniunea Europeană a suspendat toate plăţile unui ajutor în vederea dezvoltării, în valoare de 691 de milioane de euro, acordat palestinienilor şi a decis să-şi reevalueze toate programele în curs, a anunțat comisarul european însărcinat cu Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Oliver Varhelyi. Spania a afirmat, însă, că nu este de acord cu această decizie.

Citește și: Numărul victimelor războiului din Israel este în creștere. Aproape 1.000 de persoane au fost ucise în bombardamentele violente ale Hamas