Reuven Rivlin a fost ales preşedinte al Israelului

Candidatul de dreapta Reuven Rivlin a fost ales marţi preşedinte al Israelului, devenind al zecelea şef al statului israelian, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
10 iun. 2014, 13:12
Reuven Rivlin a fost ales preşedinte al Israelului

Reuven Rivlin, care îi succede în funcţia de preşedinte al Israelului lui Shimon Peres, a fost desemnat în urma unui vot secret de membrii parlamentului (Knesset), obţinând 63 de voturi faţă de cele 53 ale rivalului său, Meir Shitrit.

Rivlin a fost preşedinte al Knessetului şi este membru al Likud (dreapta naţionalistă israeliană), fiind un susţinător al ‘Marelui Israel’ şi apărător fervent al democraţiei israeliene, care şi-a creat o statură de viitor preşedinte realizând o serie de arbitraje politice complexe în timpul carierei sale parlamentare.

În Israel, postul de preşedinte este în mare parte onorific, iar atribuţiile executive rămân în mâinile prim-ministrului. Şeful statului are totuşi sarcina de a numi după alegerile parlamentare persoana însărcinată cu formarea unei coaliţii care să guverneze ţara. Shimon Peres îşi va încheia mandatul la sfârşitul lunii iulie, înainte de a împlini 91 de ani