Revenim la practica şcolară? Propunere pentru a reduce şomajul tinerilor: reintroducerea practicii în şcoli

Deputatul PSD Cătălina Ştefănescu a depus la Biroul Permanent al Senatului un proiect legislativ privind practica elevilor şi studenţilor, potrivit Agerpres.

15 oct. 2013, 10:10
Revenim la practica şcolară? Propunere pentru a reduce şomajul tinerilor: reintroducerea practicii în şcoli

Scopul acestui act normativ este diminuarea şomajului în rândul tinerilor absolvenţi de liceu sau de facultate, prin crearea unui mediu adecvat care să le permită acestora să dobândească experienţa profesională încă din timpul studiilor. Practic, absolvenţii să capete experienţă în profesia pe care şi-au ales-o încă de pe băncile liceului sau ale facultăţii.

‘Scopul principal pe care l-am vizat e diminuarea şomajului extrem de ridicat din rândul proaspeţilor absolvenţi. În prezent, peste 57% din tinerii care au terminat o formă de învăţământ nu îşi pot găsi un loc de muncă în primele trei luni de la absolvire, pe motiv că nu au suficientă experienţă. Legea propusă oferă elevilor şi studenţilor posibilitatea de a dobândi experienţa practică încă din timpul studiilor. Nu am anulat nimic din ceea ce funcţionează bine în prezent, dar am creat mai multe posibilităţi şi am definit un cadru mai flexibil atât pentru elevi şi studenţi, cât şi pentru angajatorii care au nevoie de forţă de muncă specializată în domeniul lor de activitate’, a declarat deputatul social-democrat Cătălina Ştefănescu intr-un comunicat de presa.

Una din propunerile deputatului PSD vizează introducerea ‘contractului individual de practică’, încheiat direct între practicant şi angajator, fără obligaţia acestuia din urmă de a mai încheia o convenţie cu unitatea de învăţământ.

O altă modificare vizată de proiectul deputatului social-democrat este ca programele de practică să poată avea o durată mai lungă şi să poată fi desfăşurate în orice perioadă a anului.

Totodată, propunerea legislativă introduce şi noţiunea de ‘stagiu preliminar de practică’, al cărui rol este de a permite orientarea vocaţională a elevilor şi studenţilor către domeniile în care consideră că pot performa.