REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Victor Ponta: Dacă SUSPENDAREA preşedintelui eşuează, SE DIZOLVĂ Parlamentul

Premierul Victor Ponta anunţă schimbări radicale în cazul suspendării preşedintelui ţării. Şeful Guvernului susţine modificarea Constituţiei în acest sens. Astfel, dacă referendumul de demitere a preşedintelui eşuează, Parlamentul să fie dizolvat automat.

05 mai 2015, 09:08
REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Victor Ponta: Dacă SUSPENDAREA preşedintelui eşuează, SE DIZOLVĂ Parlamentul

Victor Ponta a pledat, într-un interviu pentru Agerpres, pentru modificarea Constituţiei, exprimându-şi speranţa că PNL va susţine demersul din Parlament de revizuire a legii fundamentele.

Sigur că întrebarea mea era dacă eu câștigam alegerile probabil că voiau o republică parlamentară. Cred că e un semn de mare miopie să încerci mereu să schimbi Constituția după interesul de azi. Eu am învățat că e bine să te gândești pe termen lung și să te pregătești de fiecare dată pentru altă situație.

Nu faci Constituția… Am făcut și noi în 2003 Constituția, am zis că o să rămână numai PSD-ul și a stat zece ani domnul Băsescu. Deci, ideea este că sunt niște lucruri fundamentale care merită și pot fi modificate. Ca să nu mai spun, PNL-ul vorbește de scoaterea cu totul a imunității parlamentarilor. Păi pentru asta trebuie revizuită Constituția. Noi și PNL-ul și toată lumea, toți spun să avem un sistem mai eficient de confiscare a averilor ilicite. Pentru asta trebuie modificată Constituția. Dau numai câteva exemple.

De asemenea, s-a spus așa: ‘Să nu mai ajungem la suspendarea președintelui foarte ușor’. Am găsit un sistem care se aplică în Austria: dacă Parlamentul îl suspendă pe președinte și trece referendumul, sigur se fac alegeri, dacă nu trece, atunci se dizolvă Parlamentul, adică este o sancțiune și pentru… Lucrurile astea trebuie trecute în Constituție. Eu cred că, de fapt, ei nu au pe nimeni care să se priceapă la Constituție, au cam plecat toți”, a spus Victor Ponta. 

CITEŞTE ŞI Victor Ponta, despre relaţia cu Iohannis: Putem să discutăm şi să nu ne dăm în cap