Revoltă într-o închisoare din Mexic: Lupta între grupuri rivale a făcut 49 de morţi GALERIE FOTO

Luptele între grupuri rivale dintr-o închisoare mexicană din apropiere de Monterrey, în nordul ţării, s-au soldat cu moartea a 49 de deţinuţi şi rănirea a 12. Niciunul dintre deţinuţi nu a evadat, iar situaţia se află sub control.

12 feb. 2016, 08:24

Motivul pentru care au izbucnit luptele  în penitenciarul Topo Chico nu este cunoscut deocamdată, a informat guvernatorul statului mexican Nuevo Leon, Jaime Rodriguez. El a precizat în schimb că deţinuţii s-au luptat între ei cu „obiecte ascuţite, bâte şi beţe”. Într-un depozit al închisorii a izbucnit, la un moment dat, un incendiu, informează bbc.com.

Rudele deţinuţilor au venit la porţile închisorii, au blocat drumurile din zonă şi s-au luptat cu poliţiştii care păzeau închisoare, voind să deschidă uşile penitenciarului. „Nu ne-au spus nimic. Ne-au spus doar că nu a avem voie să intrăm în închisoare. Este dezordine peste tot şi nimeni nu ne spune nimic”, a spus o femeie al cărei fiu era încarcerat în penitenciarulş în care a izbucnit revolta.

Guvernatorul Rodriguez a informat că luptele au izbucnit către miezul nopţii şi au durat aproximativ 30-40 de minute, timp în care deţionuţii incendiaseră depozitul.

Citeşte şi Revoltă la închisoare. Cel puţin 40 de deţinuţi morţi, în Mexic

De asemenea, câţiva dintre deţinuţii închisorii se înregistraseră de mai multe ori, cu nume diferite. Până în prezent au fost identificaţi 40 de prizonieri.

Incidentul s-a petrecut într-o zonă notorie pentru traficul cu droguri ale cartelului Zetas, condus de Juan Pedro Zaldivar Farias, cunoscut şi ca „Z-27”. Revolta deţinuţilor are loc cu numai câteva zile înainte de vizita Papei Francisc, care urmează să viziteze o închisoare din nordul oraşului Ciudad Juarez – zonă notorie pentru violenţa între cartelurile drogurilor. Rodriguez a precizat că grupul a fost condus de Jorge Ivan Hernandez Cantu, pe care presa mexicană l-a identificat ca fiind un membru al cartelului rival, Gulf.

Deocamdată, liderii celor două carteluri rivale nu au fost identificaţi printre cele 40 de cadavre. Rodriguez a mai spus ăn cadrul unei conferinţe de presă că toţi cei ucişi sunt deţinuţi şi că cinci dintre răniţi se află în stare gravă. Martorii la revoltă au declarat că au auzit mai multe explozii când a început revolta, iar dinspre penitenciar se vedeau flăcări şi fum.

Violenţele în închisori sunt de notorietate în Mexic, unde sistemul penitenciarelor este corupt şi foarte aglomerat. În 2013, în lupte între clanuri mafiote, au murit 13 persoane, în închisoarea La Pila, din statul San Luis Potosi. Cu un an înainte, 44 de deţinuţi au fost ucişi într-o revoltă din închisoarea Apodaca, din Monterrey.