Revoltă într-un sat din Olt. Oamenii protestează împotriva deciziei de a le fi sacrificaţi porcii: „Şi la anu’ ce mai tăiem?”

Este revoltă într-un sat din judeţul Olt. Aproximativ 100 de săteni din localitatea Rusăneşti s-au adunat în faţa primăriei pentru a protesta împotriva deciziei de a le fi sacrificaţi porcii, după ce în localitate s-au confirmat trei focare de pestă porcină africană.

RomaniaTV.net
27 nov. 2018, 10:17
Revoltă într-un sat din Olt. Oamenii protestează împotriva deciziei de a le fi sacrificaţi porcii: „Şi la anu’ ce mai tăiem?”

Spiritele s-au încins la Rusăneşti, acolo unde oamenii au fost anunţaţi că le vor fi sacrificaţi porcii, în urma deciziei adopate la nivel judeţean. Primarul localităţii, Alexandru Chirea, spune că este un exces de zel al directorului DSVSA, pentru că după confirmarea celor trei focare şi izolarea acestora nu a mai apărut nicio suspiciune.

Cetăţenii din localitate deja au început să posteze pe reţelele de socializare filmuleţe cu ce se petrece în faţa primăriei, discuţiile fiind aprinse. Deşi o bună parte dintre săteni au sacrificat deja animalele, întrebarea acestora este acum: „Şi la anu’ ce mai tăiem?”, pentru că specialiştii au decis sacrificarea tuturor suinelor, de la mic la mare.

„Cred că nu mai ştie ce să facă, a văzut că e scandalul mare şi a inventat el acum alte probe, le-a trimis la Bucureşti (n.r. – directorul DSVSA Olt, medicul Veronel Bolborea). Sunt sigur că sunt de la porcii ăia bolnavi, cele 29 de probe recoltate de la vecini sunt negative. Fac cu noi, dar nu fac nimic cu pesta din Teleorman”, a declarat pentru Adevărul,  primarul.

„Prin analiza situaţiei la nivelul celor două localitaţi şi având în vedere riscul epidemiologic ridicat de propagare a virusului Pestei Porcine Africane in interiorul localităţilor in care evoluează boala şi în comunele vecine, în data de 26.11.2018, la ora 10.00, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, fiind prezentate şi adoptate planurile de măsuri pentru combaterea acestei boli. În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire şi combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, prin Ordin al Prefectului Judeţului Olt s-a dispus aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a porcilor în focarul din gospodăria din localitatea Cilieni şi din localitatea Rusăneşti. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, a transmis DSVSA Olt, luni-seara, 26 noiembrie 2018, printr-un comunicat de presă, precizând că în focarul de la Cilieni au fost neutralizate 28 de animale.


loading...
Partenerii noștri