REVOLTA unui primar maghiar: Ne-am săturat să fim buni doar când vine vorba de plata impozitelor

Publicat: Vineri, 15 Martie 2013 23:36 // Actualizat: Vineri, 15 Martie 2013 23:41 // Sursa: RTV.net

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a reluat, vineri, şirul declaraţiilor radicale, susţinând că maghiarii s-au săturat să fie "buni pentru România" doar când "vine vorba de plata impozitelor" sau când câştigă medalii olimpice. Edilul a arătat că maghiarii au dreptul să îşi arboreze steagul, să îşi folosească limba maternă şi dreptul la autonomie.

Primarul Antal Arpad a spus, în discursul rostit cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că maghiarii au demonstrat, în ultima "perioadă grea", că pot lupta pentru ceea ce este important şi se pot apăra în faţa atacurilor care au vizat simbolurile comunităţii.

"Ne-am săturat să fim buni pentru România doar când vine vorba de plata impozitelor sau când câştigăm medalii olimpice pentru această ţară. Vrem ca niciodată să nu simţim că nu suntem doriţi în această ţară, că simbolurile noastre sunt refuzate, că suntem împiedicaţi să ne exprimăm în limba maternă. Suntem o parte valoroasă a acestei ţări şi ne dorim ca majoritatea să ne respecte. În ultima perioadă am auzit de prea multe ori să plecăm de aici dacă dorim să ne arborăm simbolurile şi să le folosim în altă parte. De prea multe ori am auzit că dacă dorim ca limba maghiară să fie limbă oficială regională, dacă dorim autonomie, să plecăm de aici. Să fie clar pentru toată lumea: nu plecăm nicăieri! Nici în Mongolia, nici în Ungaria! Acesta este pământul nostru natal, aceasta este şi ţara noastră. Şi avem dreptul să ne arborăm steagul! Avem dreptul să ne folosim limba maternă, avem dreptul la autonomie!", a spus Antal Arpad, citat de mediafax.

Acesta a adăugat că maghiarii vor să trăiască şi să muncească fără să fie deranjaţi.

Totodată, potrivit lui Antal, puterea susţine că Ţinutul Secuiesc nu se poate întreţine singur şi că din punct de vedere economic "depinde de mila statului român", dar investiţiile puterii, în ultimii 23 de ani, la Sfântu Gheorghe, au constat în construirea unui sediu pentru Jandarmerie, iar acum se ridică un nou sediu al Poliţiei. "Asta va duce la dezvoltarea regiunii noastre?", a întrebat Antal, conform căruia sărăcia din Ţinutul Secuiesc este un mit fals.

"Să ni se încredinţeze administraţia Ţinutului Secuiesc, iar în decurs de 10 ani vom arăta rezultate remarcabile! Ştiu că greutăţile de zi cu zi, familia, locul de muncă înseamnă o povară mare pentru noi toţi. Ştiu că, pe lângă problemele cotidiene, este foarte greu să ducem în spate şi povara comunităţii. Dar avem o misiune pe care trebuie să o îndeplinim! Istoria ne-a impus că în secolul XXI suntem nevoiţi să apărăm din nou Ţinutul Secuiesc de la fărâmiţare, de la asimilare, de la distrugere. În alte condiţii, cu alte mijloace, dar misiunea este aceeaşi", a afirmat edilul.

El a lansat un apel către maghiari să aibă încredere în ei şi să nu le fie teamă de nimeni.

"Să ne amintim de faptul că la regionalizarea din 1968, când au încercat, de asemenea, să ne fărâmiţeze pământul natal, am avut de-a face cu un dictator, pentru care nimic nu a fost sfânt şi care nu a avut o majoritate de 70%, ci a luat el singur decizii în ceea ce priveşte problemele statului. Dacă atunci nu ne-a fost teamă de Ceauşescu şi dictatura comunistă, acum de ce să ne fie teamă? Dacă atunci am reuşit să ne opunem planului ca judeţul şi oraşul nostru să aparţină de Braşov, vom reuşi şi acum. Pentru acest lucru avem nevoie să fim uniţi şi curajoşi. Dumnezeu să păzească Ţinutul Secuiesc!", şi-a încheiat discursul primarul din Sfântu Gheorghe.

La sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni de la Sfântu Gheorghe au participat peste trei mii de persoane, invitat de onoare fiind vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

loading...
12 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
18 mar 00:54
Răspunde | Votează email 2 email
Ionut
Ungurii au doar o alternativa: ar trbui sa fie arestati toti agitatorii si instigatorii la ura sau expulzati din Romania. Efectul maghiarizarii fortate: au fost dati afara copiii din scoli, dascalii, preotii din biserici. Uite unde ne-a adus politica asta capitulara a celor trei presedinti: Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu. De ce forteaza ei pe romani sa invete limba?, uite ca nu vrem sa invatam! Suntem popor latin si ne place limba noastra, ROMANA. Armata romana e numita armata de ocupatie, jandarmeria si politia sunt fortate sa se mute, vom pierde acel teritoriu?! Noroc ca mai sunt cativa patrioti. Nu au murit milioane de romanii in primul si al doilea razboi mondial pentru a face pofta acestor mancatori de gulas. Tinutul Secuiesc nu este in ROMANIA, pentru ca acesta nu exista..
16 mar 16:34
Răspunde | Votează email 0 email
Alexandru Popa
Asta intrece limita bunului simt. Il invit sa se duca naibii dar nu incet.. repede, ca altfel ne vom supara si va iesi fortat spre Ungaria.
16 mar 16:15
Răspunde | Votează email 1 email
crisogonus
Din taxele si impozitele platite de maghiarii din Romania se platesc primarii maghiari, medicii si profesorii maghiari, medicamente subventionate pentru maghiari, gradinite pentru copii maghiarilor si lista poate continua.
16 mar 13:32
Răspunde | Votează email 3 email
dody
pentru cultura sa generala,pe care nu o are acest bozgor,in fiecare tara a lumii se plateste impozit.daca el crede de cuviinta ca in ungaria sau mongolia nu se plateste,este invitat sa-si ia de manuta toti bozgorii si sa o taie catre acele tari.este o rusine ca statul roman sa mai accepte asemenea badjocori de la niste bozgori.
16 mar 13:28
Răspunde | Votează email 2 email
Ionel
Nenea Arpi, nu iti interzice nimeni sa vorbesti ungureste, dar limba romana tre sa o stie orice cetatean roman. Nu scrie Ungaria pe buletinul tau, asa ca laso moale cu tot rahatul asta cu autonomia ca o sa o primesti peste bot.
16 mar 12:57
Răspunde | Votează email 3 email
razasul
"Pista" Arpat, tara ta natala este Romania, daca o recunosti bine, daca nu, probabil este loc in Ungaria, ia spune tu, cum ati procedat voi in urma cu ... ani cand, majoritatea romaneasca din Ardeal a fost denumita "natiune tolerata", iar cererea de recunostere a nationalitati a fost tratata cu "tragerea pe roata si impuscarea, masacrarea a prea multor mii de romani", ai glas ?, Romania insa, va recunoaste nationalitatea, va permite invatamantul in lima materna, valorile culturale, drept raspuns, veniti cu "provocari, nationaliste" la adresa Romaniei si a romanilor, cu solicitari de rupere a Romaniei ca si cum ar fi "un maidan" fara stapan, ca si cum voi, o minoritate de circa 7 % vreti sa calcati in picioare majoritatea de 93 % a populatiei Romaniei, o insulta de fapt la adresa intregii Europe care, unita prin tratatele europene desfinteaza granitele iar voi, aveti tupeul sa puneti granite in "interiorul Romaniei" si sa ogligati majoritatea de 93 % sa accepte solutii absurde, provocati o tara intreaga uitand ca "un pahar odata umplut se varsa", voi vreti sa provocati asta, nu Romanii !!!.
16 mar 09:48
Răspunde | Votează email 3 email
Bozgor
Mars in bozgoria !
16 mar 09:47
Răspunde | Votează email 1 email
vasile
astazi cìnd se doreste o Europa unita fara granite este cel putin ridicol sa asistam la asemenea actiuni total iresponsabile ale unor oameni care din punct de vedere intelectual arata ca acum s-au coborìt din copac.
16 mar 09:39
Răspunde | Votează email 1 email
DANA
TOLERANTA ZERO PENTRU BOZGORI
16 mar 04:32
Răspunde | Votează email 2 email
trrrr
asa-i cand au prea multe drepturi...li se urca la cap
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7556
RON
20 Oct
noapte 9 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H