Revoltător, 97 de oameni au murit din cauză că piloţii vorbeau despre coronavirus. Cauza incredibilă a prăbuşirii avionului în Pakistan

Piloţii avionului pakistanez Airbus care s-a prăbuşit la 22 mai la Karachi şi a ucis 97 de oameni erau ocupaţi să discute despre noul coronavirus în loc să urmărească consemnele controlorilor de trafic aerian, ceea ce a provocat accidentul, se arată într-un raport preliminar al anchetei publicat miercuri.

24 iun. 2020, 16:21
Revoltător, 97 de oameni au murit din cauză că piloţii vorbeau despre coronavirus. Cauza incredibilă a prăbuşirii avionului în Pakistan

Nicio defecţiune tehnică nu a fost descoperită, a anunţat ministrul pakistanez al Aviaţiei, Ghulam Sarwar Khan, care a prezentat raportul în Parlament, la Islamabad. „Avionul era perfect abilitat să zboare. Nu avea niciun defect tehnic. Căpitanul şi copilotul erau experimentaţi şi apţi medical să piloteze avionul„, a subliniat Ghulam Sarwar Khan. „Din nefericire (…) discuţia s-a concentrat asupra coronavirusului„, a deplâns el, evocând discuţii între cei doi piloţi înregistrate de înregistratorul de voci din cockpit.

Se gândeau la coronavirus. Familiile lor erau afectate, iar ei discutau despre acest lucru„, a precizat ministrul. Pilotul aeronavei Airbus de tip A320 aparţinând Pakistan International Airlines (PIA), ale cărei cutii negre au fost analizate în Franţa, nu a semnalat nicio problemă tehnică în timpul manevrei prin care s-a apropiat de aeroportul de la Karachi, se arată în raportul anchetei.

Citeşte şi Batjocorită după moarte. Un top model pakistanez care a murit în accidentul aviatic de vineri, atacată de sute de fanatici religioşi

Cu 16 kilometri înainte de pista de aterizare, aeronava zbura la o altitudine de 2.200 de metri, deşi ar fi trebuit să se afle la 762 de metri altitudine. Turnul de control a semnalat această problemă echipajului şi l-a îndemnat să nu aterizeze, însă pilotul a ignorat această recomandare, se arată în raport. „Atunci când s-au aflat în poziţia de a ateriza, au fost avertizaţi de către controlori (de trafic aerian), însă (pilotul) a spus «am să mă descurc» şi au reînceput să discute despre coronavirus„, se arată în document.

Avionul s-a prăbuşit într-un cartier locuit din Karachi, la aproximativ un kilometru de pista aeroportului, la cea de a doua încercare de aterizare. Înregistratorul de date arată că trenul de aterizare a fost ridicat cu mai puţin de zece kilometri înainte de aterizare, un lucru „de neînţeles”, a mai declarat ministrul. „O, doamne! o, doamne!„, au fost ultimele cuvinte spuse de pilot.