Revoltător: factură de 10.000 de euro la curent electric. Sfatul avocatului Adrian Cuculis: „E atentat la viața românilor!”

Sărăcirea cetățenilor români continuă într-un ritm accelerat. Prețurile produselor alimentare de bază, ale polițelor RCA, ale carburanților, respectiv la gaze și curent electric, au luat-o razna. Un bun exemplu în acest sens reprezintă o factură la energie prezentată de către avocatul Adrian Cuculis. 

26 sept. 2022, 16:40
Revoltător: factură de 10.000 de euro la curent electric. Sfatul avocatului Adrian Cuculis: „E atentat la viața românilor!”
O treime dintre români se află în situaţia de sărăcie energetică

Situație revoltătoare: un român din Timiș a primit o factură la energie în valoare de 10.000 de euro. Pentru a combate fenomenul, avocatul îndeamnă românii să nu se grăbească să achite. Potrivit lui Cuculis, românii trebuie să facă demersuri juridice, pentru a remedia situația.

„Asta se numește atentat la viața românilor. Regularizare după 4 ani. 50.000 de lei de plată pentru o factură la energie, pe persoană fizică. Încep procesele colective. Vă spunem totul despre cum puteți contesta”, a declarat juristul, în social media.

 

România, campioană în Europa la creșterea prețurilor din energie

 

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la creșterea prețurilor la facturile casnice pentru utilități în ultimii ani în România față de media europeană.

Cu termenul de referință a prețurilor la utilități din 2015, facturile românilor la utilități au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021. Această creștere este de departe cea mai ridicată din UE. Media UE-27 pentru creșterea prețurilor la utilități a fost de la 89% din prețul de referință în 2010 până la 110% din prețul de referință în 2021. Creșterea cumulată a prețurilor la facturile electrocasnice din 2010 până în 2021 este de 61%, de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană.

Pe lângă creșterea totală de prețuri cea mai ridicată, țara noastră a înregistrat constant și printre cele mai mari creșteri anuale ale facturilor. În fiecare din anii 2011, 2013, 2018 și 2021 facturile au crescut cu măcar 8%, cea mai mare rată de creștere a prețurilor din Uniunea Europeană.

Spre deosebire, inflația raportata la indicele prețurilor de consum (IPC) între 2010 și 2021 a fost semnificativ mai mică. Dinamica acestuia a fost de la 88% din prețul de referință în 2010 până la 115% din prețul de referință în 2021. Și la acest capitol România a avut printre cele mai mari creșteri de prețuri, după Ungaria.

Creșterea prețurilor la utilități în România a depășit cu mult rata inflației generale, ceea ce înseamnă că românii plătesc mai mult pentru toate cheltuielile curente. Cea mai mare creștere a fost înregistrată la facturile pentru utilitățile casnice.