Revoltător: o judecătoare care a luat mită de la interlopi nu mai intră la închisoare

„Justiția independentă din România": situație halucinantă - o judecătoare găsită vinovată că a luat șpagă de la interlopi nu va mai intra la închisoare. 

16 mart. 2023, 23:55
Revoltător: o judecătoare care a luat mită de la interlopi nu mai intră la închisoare

Joi, 16 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Pușcaș. Magistratul a primit în primă instanță o condamnare de trei ani și șase luni de detenție pentru corupție, după ce faptele s-au prescris.

În iulie 2020, judecătoarea a fost condamnată de Curtea de Apel din București la trei ani și șase lunid e detenție, cu executare, pentru luare de mită.

În urma apelului, ICCJ a stabilit că faptele s-au presris. Astfel, condamnarea în primă instanță a fost anulată.

De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 de euro, luați mită de judecătoare.

„Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.396 alin.1 şi 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp şi art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încetează procesul penal faţă de inculpata Burlan – Puşcaş Elena, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia Instanţei supreme, citată de Agerpres.

 

Cazul halucinant al Elenei Burlan-Pușcaș

 

Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi. Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor calificat, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice).

Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar.

Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată. Concret, prezicătoarea o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă – Tribunalul Bucureşti – unde presta servicii de ghicit.