Documentarul, difuzat duminică, a oferit imagini din interiorul fabricii Alabuga, situată în regiunea Tatarstan din Rusia.
În halele secrete ale uzinei se vedeau sute de drone negre, de tip Geran-2, deja finalizate. Acestea sunt folosite de armata rusă în atacuri asupra Ucrainei și, potrivit Kievului, au fost implicate în lovituri care au vizat civili, inclusiv în capitala ucraineană, unde localnicii se adăpostesc frecvent în stațiile de metrou.
Deși ONU estimează că peste 13.000 de civili au murit în Ucraina de la începutul invaziei în 2022, Rusia insistă că atacurile cu drone și rachete vizează exclusiv ținte militare sau infrastructură legată de apărare.
Fabrica Alabuga, care funcționează în cadrul unei zone economice speciale, are propriul colegiu tehnic. Elevii sunt încurajați să se înscrie, la finalizarea clasei a IX-a (la 14-15 ani), pentru a învăța să fabrice drone. După absolvire, aceștia pot fi angajați direct în uzină, potrivit Reuters
În filmare, adolescenții cu fețele blurate sunt surprinși în timp ce lucrează la computere, asamblează componente sau testează părți ale dronelor.
Directorul general al fabricii, Timur Shagivaleyev, nu a dat cifre exacte, dar a declarat că planul inițial era să se producă „câteva mii de drone Geran-2”. Potrivit acestuia, producția a crescut de nouă ori față de acest plan. Nu a precizat însă perioada la care se referă aceste date.
Citeste si Avioane ucrainene surprinse în spațiul aerian românesc. Armata Română a intervenit cu avioane F16
Un institut de cercetare apropiat de Kremlin a raportat luna trecută că producția de drone în Rusia a crescut cu aproape 17% în luna mai, comparativ cu aprilie, ca urmare a cererii președintelui Vladimir Putin de a accelera producția.
Putin declara, în luna aprilie, că, în 2024, au fost produse peste 1,5 milioane de drone, dar că armata rusă are nevoie de și mai multe pe frontul din Ucraina.
Atât Rusia, cât și Ucraina folosesc dronele pe scară largă, nu doar în scop de recunoaștere, ci și pentru atacuri directe, chiar și în afara liniilor frontului.
Postul Zvezda a prezentat și terenul de testare al fabricii, unde dronele sunt montate pe camionete RAM fabricate în SUA. Unele dintre acestea au fost surprinse lansând drone.
În luna mai, dronele de luptă rusești au fost prezentate pentru prima dată la parada militară din Piața Roșie, semn al importanței lor în război.
Modelul Geran-2 este bazat pe o dronă iraniană, cu o rază de acțiune de cel puțin 1.500 km. Acestea au fost folosite în special pentru a lovi infrastructura energetică a Ucrainei.