Revolte în Ucraina: Autorităţile statului somează protestatarii să părăsească Piaţa Independenţei

Autorităţile ucrainene îi îndeamnă pe protestatarii proeuropeni adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev să părăsească zona până marţi, intervenind pentru eliberarea perimetrului din jurul Guvernului, relatează BBC News online, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
09 dec. 2013, 19:09

Luni, poliţia a intervenit pentru dispersarea a două manifestaţii care aveau loc în faţa Guvernului de la Kiev.
De asemenea, forţele de ordine ucrainene au înconjurat sediul central al partidului Iuliei Timoşenko, Batkivcicina.În acelaşi timp, autorităţile au somat miile de manifestanţi proeuropeni adunaţi în Piaţa Independenţei să elibereze zona până marţi.

 Protestatarii cer demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, care a renunţat, în urmă cu două săptămâni, la negocierile pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Există indicii că preşedintele ar încerca să apropie Ucraina de aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Decizia lui Ianukovici de a abandona negocierile cu UE, care durau de trei ani, a generat un val de proteste violente şi o criză politică fără precedent de la fosta Revoluţie portocalie.

Descindere la sediul partidului Iuliei Timoşenko

Forţele de ordine ucrainene au înconjurat, luni, sediul din Kiev al partidului Iuliei Timoşenko, Batkivcicina, deşi poliţia neagă implicarea în această acţiune, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Forţele speciale Berkut au ocupat sediul Batkivcicina”, a anunţat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Marina Soroka.

Poliţia a negat că ar fi efectuat vreo operaţiune la sediul partidului.