Revolte pe Insula greacă Lesbos între migranţi şi forţele de ordine VIDEO

Forţe antirevoltă au recurs la gaze lacrimogene luni, pe Insula greacă Lesbos, împotriva migranţilor care manifestau împotriva unei înăspririi a legislaţiei cu privire la azil în Grecia, informează AFP.

RomaniaTV.net
03 feb. 2020, 16:22
Revolte pe Insula greacă Lesbos între migranţi şi forţele de ordine VIDEO

Agitând banderole pe care se putea citii mesajul în engleză „Freedom” (libertate), aproximativ 2.000 de migranţi au cerut examinarea cererii lor de azil, la care unii aşteaptă un răspuns de luni sau chiar de ani de zile, protestând faţă de condiţiile de viaţă din apropierea şi din tabăra de la Moria, cea mai mare dintre taberele din Grecia.

Migranţii au parcurs o distanţă de aproximativ şapte kilometri, din tabăra de la Moria şi până la portul Mytilene, însă poliţiştii le-au blocat drumul şi au folosit gaze lacromogene.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) din Grecia a recunoscut că din cauza unor ”întârzieri semnificative” ale serviciilor greceşti de azil – aproximativ 90.000 de cereri sunt afectate, într-o ţară în care se află în prezent 112.300 de migranţi pe insule şi pe continent.

”Acumularea semnificativă a candidaturilor la azil şi întârzieri grave în aceste proceduri de azil contribuie în mod important la condiţii periculoase de suprapopulare observate pe insule”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al secţiei greceşti a UNHCR, Boris Cheshirkov.

În tabere, zeci de mii de migranţi, sosiţi în ianuarie, protestează faţă de întârzieri importante în soluţionarea cererilor lor de azil, care-i împiedică să părăsească insulele.

”Autorităţile acordă prioritate celor care au sosit recent” şi nu solicitanţilor de azil care aşteaptă de mult timp, a subliniat Boris Cheshirkov.

Majoritatea celor 19.000 de migranţi care aşteaptă în tabăra de la Moira – a cărei capacitate este de 2.700 de locuri – ”trăieşte în condiţii teribile, fără acces la apă sau electricitate”, a subliniat el.

UNHCR Grecia a îndemnat ”autorităţile să implementeze proceduri drepte şi eficiente în vederea identificării celor care au nevoie de o protecţie internaţională, respectând normele şi garanţiile adevcate”.

Situaţia a devenit explozivă pe insulele Lesbos, Samos, Kos, Chios şi Leros, la Marea Egee, în care trăiesc 42.000 de solicitanţi de azil, în contextul în care aceste tabere există 6.200 de locuri.

Ciocniri între solicitanţi de azil sunt, în plus, fecvente, iar cel puţin patru persoane au fost ucise în asemenea incidente în ultimele luni.

 

Citeşte şi: Tabără de migranţi unde se aflau sute de persoane, evacuată la periferia Parisului