REVOLUŢIA ROMÂNĂ din decembrie 1989. Ziua de 24 decembrie

Ziua de 24 decebrie 1989 începe cu focalizarea asupra soţilor Ceauşescu, arată Agerpres, într-o documentare asupra Revoluţiei Române.

24 dec. 2014, 12:41
REVOLUŢIA ROMÂNĂ din decembrie 1989. Ziua de 24 decembrie

Unitatea militară, în care se află arestat cuplul Ceaușescu, este survolată, în repetate rânduri, de ținte aeriene neidentificate care sunt atacate de apărare. De asemenea, unitatea este supusă unor atacuri terestre cu armament de infanterie.

Schimburi de focuri între forțele de apărare și persoane neidentificate au loc și la Cluj-Napoca, Arad, Craiova.

Timișoara — Locuitorii orașului sărbătoresc, în continuare, victoria revoluției. În locurile unde au căzut oameni se aprind lumânări și se depun jerbe de flori. Noile autorități iau măsuri de asigurare a dispozitivelor de apărare la instituții și unități din oraș, precum și pentru intrarea în normalitate a activității.

București — Comunicat al Consiliului Frontului Salvării Naționale, în care se spune că „Poporul român și-a afirmat încă odată uriașa energie morală descătușată de voința sa eliberatoare. Armata și-a făcut datoria, ca și o mare parte din lucrătorii Ministerului de Interne. Revoluția a învins”.

BANCUL preferat al lui NICOLAE CEAUŞESCU. Râzi CU LACRIMI!

În vederea restabilirii complete a situației și asigurării liniștii, Consiliul FSN anunță adoptarea unor „măsuri excepționale imperios necesare momentului actual.” Aceste măsuri vizează încetarea completă și imediat a focului pe tot teritoriul țării și sunt declarate ilegale actele de vandalism și răzbunare personală. Se anunță că „vinovăția dictatorului și a foștilor săi lachei în fața istoriei și a legilor va fi stabilită de tribunale”. Armata este declarată singura instituția a statului care poate deține arme de foc, persoanele care intraseră în posesia unor arme urmând să le predea până la 25 decembrie la ora 17,00. Totodată este dat publicității faptul că unitățile Ministerului de interne se vor integra MApN.

Revoluția și FSN primesc binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române; membrii Sfântului Sinod semnează un mesaj de solidaritate cu cauza libertății și democrației.

Televiziunea și Radioul difuzează pentru prima oară după mai mult de patru decenii, în Ajunul Crăciunului, colinde.

Cum ar fi arătat PROGRAMUL TVR pe 25 decembrie 1989 dacă nu venea Revoluţia FOTO

Pe străzi, în intersecții, la gurile de metrou, precum și în preajma obiectivelor strategice, echipe de militari și cetățeni, îndeosebi tineri, asigură ordinea.

În unele zone ale orașului se înregistrează sporadic focuri de armă. Aparate de zbor militare efectuează zboruri de supraveghere asupra Capitalei.