„Tema” lui Băsescu pentru Niţu: Revoluţia. „Să aflăm cine a scos armata în stradă”

Preşedintele Traian Băsescu i-a trasat o sarcină specială lui Tiberiu Niţu, care va fi noul procuror general al României, după ce şeful statului a semnat decretul pentru numirea sa în fruntea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

15 mai 2013, 16:57
„Tema” lui Băsescu pentru Niţu: Revoluţia. „Să aflăm cine a scos armata în stradă”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a avut „o solicitare specială” pentru procurorul general Tiberiu Niţu. Solicitarea vizează clarificarea a două aspecte importante privind Revoluţia din decembrie 1989.

„Pentru domnul procuror general Niţu am avut o solicitare specială, care este o restanţă din vremea doamnei Kovesi: clarificarea măcar a două aspecte din Revoluţie. Cine a luat decizia politică – decizia militară ştim cine a luat-o, ministrul Apărării din acea vreme – cine a luat decizia politică şi a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata în faţa poporului, dar mai ales armata cu muniţie de război„, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a admis că este dificil de stabilit „care e militarul care a tras” în oamenii aflaţi în stradă în decembrie 1989, însă a apreciat că „istoria noastră are dreptul să consemneze în ce cadru s-a luat decizia politică ca la Revoluţie să fie scoasă Armata cu muniţie de război împotriva manifestanţilor”.

„Este un răspuns pe care domnul procuror general Niţu trebuie să ni-l dea până anul viitor”, a subliniat Băsescu.

A doua întrebare: care este cadrul în care s-a luat decizia politică să fie înarmate Gărzile Patriotice cu muniţie şi armament de război. Sunt două decizii esenţiale care au generat victime, peste o mie de victime. Este adevărat că la Timişoara s-au clarificat în instanţă, dar pentru ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti şi în alte părţi, nu se ştie mare lucru. Pentru ambele aspecte, domnul Niţu are obligaţia să ne dea răspuns clarificator în timp rezonabil”, a menţionat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, la Cotroceni, că a semnat decretele pentru numirea în funcţii a celor şase procurori propuşi de ministrul Justiţiei pentru şefia Parchetelor. Şeful statului a precizat că, în cadrul unei întrevederi avute cu cei şase le-a solicitat acestora să acţioneze ca o echipă şi să ridice nivelul de eficienţă în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate.