„Revoluţia Voyo” împotriva site-urilor de Filme Online

Subiectul cel mai discutat în ultimele zile este bineînţeles cel legat de Voyo şi plângerea trutului Media Pro la CNA împotriva site-urilor ce oferă posibilitatea de a viziona conţinut online în mod gratuit. Evident, s-au format tabere adverse, mai degrabă o tabără “anti-voyo” şi una “semi-pro-neutră” trustului de media.

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 09:48
„Revoluţia Voyo” împotriva site-urilor de Filme Online

Aceasta din urmă îşi tot schimbă părerile legate de decizia CNA-ului de a închide aceste site-uri şi de petiţia lui Voyo împotriva acestora. Înainte de a începe o discuţie Playtech.ro vrea să clarifice puţin situaţia de drept al acestor site-uri, gratuite sau nu şi în ce măsură alterează ele atât conceptul de “gratuit” al utilizatorului cât şi veniturile producătorilor de filme şi seriale.

Filme online cu Plată

Site-urile de filme online cu plata, site-uri precum Voyo.ro, Seenow.ro sunt alternativele naţionale ale unor site-uri precum Netflix.com sau Hulu.com. Acestea deţin drepturile de difuzare, atenţie acestea sunt drepturi limitate de autor, pentru filmele şi serialele pe care le difuzează. Voyo.ro aparţine grupului MediaPro şi pe el se difuzează atât filme internaţionale cât şi româneşti, şi cel mai consistent conţinut este reprezentat de serialele difuzate la ProTV, lucru ce era de altfel normal. La capitolul filme aceştia deţin în jur de 600 de licenţe pentru producţii mai noi sau mai vechi, filme care în general au fost difuzate tot la ProTV. Interesant este că filmele vechi romăneşti sunt disponibile gratuit.

Ai două opţiuni în acest caz. Ori alegi un abonament modic de 3 Euro+TVA lunar, ori plăteşti câte 2 Euro pentru filmele noi pe care vrei să le vizionezi şi ai acces la ele o perioadă limitată de vizionări.

Seenow.ro este o platformă ceva mai interesantă din punct de vedere flexibilitate. Aceasta se regăseşte atât pe PC, ca şi Voyo, însă poate fi accesată prin intermediul unor aplicaţii dedicate şi bine construite şi de pe smartphone sau tabletă, indiferent dacă rulează Android, iOS sau chiar Windows Phone. Televizoarele şi dispozitivele de streaming Samsung beneficiază implicit de această aplicaţie multimedia. Aşadar Seenow nu aparţine vreunui trust media având ceva mai multă libertate în această zonă. Este însă limitat de lipsa de conţinut tot din acest punct de vedere, şi deţine preţuri puţin mai ridicate pentru abonamente, acestea fiind dedicate preferinţelor vizitatorului care poate urmări canalele TV cu un singur abonament şi trebuie să îşi creeze încă unul pentru seriale.

În concluzie ambele soluţii oferă o modalitate de a viziona filme şi seriale TV într-un mod perfect legal, însă le lipseşte un element esenţial în această ecuaţie, şi anume: Conţinutul foarte nou şi de calitate!

Filme online Gratuite

Şi nu “filme gratis” cum este de fapt căutat pe internet acest termen, reprezintă site-urile ce ofer acces nelimitat şi gratuit la cele mai noi seriale disponibile în Statele Unite şi la cele mai noi filme la doar o lună de la difuzarea acestora la cinema. Pare un lucru frumos însă nu este deloc legal. Aceste site-uri nu plătesc nici un fel de drepturi de autor pentru conţinutul difuzat şi câştiga doar din reclama afişată de Google în cadrul site-ului dacă au aşa ceva. Dacă nu, altă modalitate este de a vinde traficul către alte site-uri sau de a promova în mod direct alte site-uri care se pot baza pe acest trafic. La noi în ţară cel puţin, cea mai cunoscută şi folosită metodă de a vinde reclame este cea la mia de afişări. Puţin diferită de politica de reclame Google, vânzarea la 1000 de afişări se practică din ce în ce mai mult şi vizează orice utilizator care deschide pagina, şi de câte ori o deschide. Pe lângă acest aspect traficul este folosit şi pentru a convinge un client să plătească reclamă pe un site de ştiri mare, dovedind cu un trafic de câteva zeci de mii sau sute de mii de utilizatori zilnici că are putere de informare, chiar dacă, acel trafic este obţinut prin metode ca cea prezentata mai sus. Desigur preţurile sunt destul de mici în acest sens, atât de mici încât un site cu doar câteva mii de unici pe zi nu are de câştigat.

Citeşte mai multe despre filmele online cu plată şi cele gratuite pe Playtech.ro.