Rex Tillerson, secretarul de stat american, va efectua primul său turneu în Africa în perioada 6-13 martie

Secretarul de stat american Rex Tillerson va merge săptămâna viitoare în Africa, pentru prima dată de la sosirea la putere a lui Donald Trump, care a stârnit o polemică spunând despre ţările africane, potrivit unor declaraţii care i-au fost atribuite, că sunt nişte "ţări de rahat", relatează vineri AFP, reluată de Agerpres.

RomaniaTV.net
02 mart. 2018, 08:14
Rex Tillerson, secretarul de stat american, va efectua primul său turneu în Africa în perioada 6-13 martie

„Pentru prima sa vizită oficială în Africa”, şeful diplomaţiei americane „va merge la Ndjamena (Ciad), în Djibouti, la Addis Abeba (Etiopia), la Nairobi (Kenya) şi la Abuja (Nigeria), în perioada 6-13 martie”, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

Tillerson se va întâlni cu liderii fiecărei ţări, precum şi cu responsabilii Comisiei Uniunii Africane (UA), al cărei sediu este la Addis Abeba.

„El intenţionează să discute în special despre cum putem colabora cu partenerii noştri pentru a lupta împotriva terorismului, pentru a favoriza pacea şi securitatea, pentru a promova buna guvernare şi pentru a încuraja un comerţ şi investiţii reciproc avantajoase”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Barack Obama, predecesorul democrat al actualului preşedinte republican, a mers în Ghana la numai şase luni de la preluarea funcţiei, cu un mesaj puternic, în care îi invita pe africani să-şi ia destinul în mâini.

Donald Trump a manifestat până acum puţin interes pentru continentul african. În schimb, declaraţiile care i-au fost atribuite, rostite în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, potrivit mai multor media şi unui senator care a participat la evenimentul respectiv, au declanşat o puternică polemică. Preşedintele american ar fi calificat ţările din Africa drept „ţări de rahat”. El s-a apărat apoi, într-o formulă alambicată, recunoscând că a folosit un limbaj „dur”, dar nu cuvintele care i-au fost atribuite.