Rex Tillerson: SUA condamnă lansarea unei rachete intercontinentale de către Coreea de Nord

Secretarul de stat american Rex Tillerson condamnă lansarea unei rachete balistice intercontinentale de către Coreea de Nord şi cere comunităţii internaţionale să ia toate măsurile economice şi diplomatice pentru ca Phenianul să îşi abandoneze programul nuclear.

29 nov. 2017, 04:32
Rex Tillerson: SUA condamnă lansarea unei rachete intercontinentale de către Coreea de Nord

„Statele Unite condamnă ferm lansarea de către Coreea de Nord a ceea ce pare a fi o rachetă balistică intercontinentală în Marea Japoniei, ameninţând statele vecine, regiunea şi stabilitatea globală”, se arată în declaraţia lui Tillerson, care apreciază că acţiunile constante ale Coreei de Nord de a dezvolta arme nucleare şi modalităţi de a le lansa trebuie oprite.

În opinia oficialului american, împreună, comunitatea internaţională trebuie să continue să transmită mesaje unitare către Coreea de Nord pentru a-şi abandona programele vizând realizarea de arme de distrugere în masă.

„Toate statele trebuie să continue să aplice măsuri economice şi diplomatice ferme. Odată cu implementarea tuturor sancţiunilor ONU deja existente, comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a întări securitatea maritimă, uzând inclusiv de dreptul de a interzice transportul maritim de bunuri către sau dinspre Coreea deNord”, spune Tillerson.

De asemenea, conform secretarului de stat american, SUA în parteneriat cu Canada, vor convoca o reuniune cu Coreea de Sud şi Japonia şi cu alte state afectate pentru a discuta modalităţi prin care comunitatea globală poate contracara ameninţarea pe care Coreea de Nord o reprezintă pentru pacea internaţională.

„Opţiunile diplomatice rămân viabile şi deschise. Statele Unite rămân ferme în angajamentul de a găsi o cale paşnică pentru denuclearizare şi pentru a pune capăt acţiunilor belicoase ale Coreei de Nord”, afirmă Rex Tillerson.