REZIDENŢIAT 2014. Când se va desfăşura concursul şi ce locuri sunt disponibile

REZIDENŢIAT 2014. Ministerul Sănătăţii organizează, duminică 29 iunie 2014, concursul de intrare în rezidenţiat pentru domeniul medicină pentru posturile şi locurile rămase neocupate în sesiunea 17 noiembrie 2013. Concursul se desfăşoară în Centrul Universitar Cluj-Napoca.

29 mai 2014, 08:43
REZIDENŢIAT 2014. Când se va desfăşura concursul şi ce locuri sunt disponibile

REZIDENŢIAT 2014. Concursul de rezidenţiat se va desfăşura duminică, 29 iunie 2014, numai în Centrul Universitar Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu”.

Concursul se desfăsoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare.

Medicii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat. Medicii care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv, cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare.

Rezidenţii au obligaţia să efectueze pregătirea si să susţină examenul de specialist în specialitatea pentru care au optat în maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire.

REZIDENŢIAT 2014. La concurs se pot prezenta:

a) candidaţii care au diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta;
b) rezidenţii aflaţi în pregătire, cu respectarea prevederilor art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare;
c) specialistii care doresc să efectueze pregătire în cea de-a doua specialitate, cu respectarea prevederilor legale. Specialistii care au efectuat programul de pregătire prin rezidenţiat, forma pe post, pot obţine a doua specialitate după îndeplinirea condiţiei din actul adiţional încheiat la contractul de muncă;
d) candidaţii care îndeplinesc condiţiile privind cetăţenia stabilite de Legea nr. 95/2006, cu modificările si completările ulterioare, si au diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta;
e) candidaţii cetăţeni de origine etnică română cu domiciliul stabil în străinătate, posesori ai diplomei de medic obţinute în România ori într-un alt stat membru al Uniunii Europene, susţin concursul în aceleasi condiţii ca si cetăţenii români, însă concurează pe locurile publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale, care va distribui aceste locuri pe centrele universitare.

Candidaţii trebuie să fie apţi din punct de vedere medical (fizic si neuropsihic) pentru exercitarea activităţii în domeniul pentru care candidează.

A doua specialitate se poate obţine numai în regim cu taxă. Taxa anuală pentru efectuarea celei de-a doua specializări prin concurs de rezidenţiat este aceeasi cu cea prevăzută pentru a doua specialitate fără concurs de rezidenţiat. Înscrierile se fac la direcţiile de sănătate publică în perioada 19 mai 2014 – 2 iunie 2014 (ora 16.00), inclusiv.

REZIDENŢIAT 2014. Dosarul de înscriere al candidatului trebuie să conţină următoarele documente:

a) cererea de înscriere la concurs, cu numele de familie, iniţiala tatălui si toate prenumele înscrise în buletinul/cartea de identitate/pasaport. În cerere candidaţii vor menţiona acordul pentru folosirea numelui si pentru afisarea rezultatului pe internet;
b) copie a buletinului/cărţii de identitate sau a pasaportului (paginile din care reies numele si prenumele candidatului, precum si data nasterii);
c) copia legalizată a diplomei de licenţă de medic. Absolvenţii promoţiei 2013 pot prezenta adeverinţă privind promovarea examenului de licenţă;
d) adeverinţa eliberată de unitatea în care este încadrat, din care să reiasă specialitatea în care este confirmat si tipul contractului individual de muncă, numai pentru rezidenţi si specialisti;
e) certificatul medical privind starea de sănătate, eliberat de unitatea sanitară teritorială desemnată de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucuresti, în care se precizează că este apt/inapt din punct de vedere medical (fizic si neuropsihic) pentru exercitarea activităţii în domeniul pentru care candidează;
f) copia legalizată a actelor doveditoare (certificat de căsătorie etc.) ori alt document care dovedeste schimbarea numelui;
g) chitanţa de plată a taxei de concurs. Taxa de concurs este stabilită de Ministerul Sănătăţii si se achită în contul ministerului, care va fi indicat prin publicaţia de concurs.

Ministerul Sănătăţii centralizează listele cu candidaţii. Până la data de 6 iunie 2014, Ministerul Sănătăţii comunică Universităţii de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca numărul total de candidaţi, urmând ca până la data de 11 iunie 2014 să transmită în format electronic listele nominale ale acestor candidaţi. Listele cu candidaţii admisi în concurs se vor afisa pe site-ul rezidentiat.ms.ro si pe site-ul Universităţii de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca la data de 19 iunie 2014. Repartizarea candidaţilor pe săli se face de Universitatea de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

La data de 26 iunie 2014, candidaţii pot afla sala si ora începerii probei de concurs vizitând pagina de internet a Universităţii de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca sau site-ul rezidentiat.ms.ro. Cu cel puţin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală se afisează lista candidaţilor repartizaţi în sala respectivă.

Începând cu ora 8.30, candidaţii pot intra în sala în care au fost repartizaţi. La intrare se legitimează în faţa sefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pasaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu sunt primiţi în sala de concurs.

Începând cu ora 9.00 candidaţilor li se împart grilele pentru răspuns si câte o cariocă neagră pentru completarea grilei (atât pentru completarea răspunsurilor considerate corecte, cât si pentru completarea datelor de identitate).

Candidaţii care nu sunt prezenţi în sală în momentul deschiderii sacilor cu caietele cu întrebări (ora 10.00) nu mai au acces în sala de concurs. Candidaţii absenţi si cei care se retrag din concurs sunt menţionaţi ca atare în procesul-verbal (nominal). Cei care se retrag predau grila de răspuns si caietul cu întrebări, sub semnătură, si pot părăsi sala doar după expirarea primelor 30 de minute de la începerea concursului.

Eventualele contestaţii privind răspunsurile corecte sunt depuse de candidaţi în termen de 24 de ore din momentul transmiterii grilelor în sălile de concurs. Contestaţiile se depun la sediul comisiei locale de concurs stabilit de către universitatea de medicină si farmacie organizatoare. Comisia locală de concurs analizează si comunică răspunsurile corecte rămase definitive, în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate si a centrelor de pregătire se face în baza punctajului si a clasificărilor, la o dată stabilită de comun acord cu Ministerul Sănătăţii, în intervalul orar 9.00 – 21.00. Candidaţii se vor prezenta în centrul universitar Cluj- Napoca, unde au susţinut concursul de rezidenţiat. Dacă repartiţia nu se finalizează în prima zi, va continua în ziua următoare, în acelasi interval orar, iar locurile si posturile rămase disponibile se vor afisa pe pagina de internet la sfârsitul primei zile de repartiţie.

Locurile si posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor nu se vor putea redistribui altor candidaţi, acestea urmând a fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidenţiat.

Departajarea candidaţilor cu punctaj egal se face pe baza punctajului ponderat, care reprezintă calculul statistic în funcţie de răspunsurile corecte date de toţi candidaţii la întrebarea considerată cu gradul de dificultate cel mai mare.

Tematica concursului de rezidenţiat si bibliografia aferentă sunt avizate de Colegiul Medicilor din România, sunt aprobate de ministrul sănătăţii si au fost publicate în ziarul „Viaţa medicală” nr. 16 din 20 aprilie 2012 (inclusiv erata din anul 2013). Tematicile pot fi accesate pe paginile de internet rezidentiat.ms.ro si, respectiv, pe paginile de internet ale universităţilor de medicină si farmacie din România.

Citeşte şi Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească medicii şi farmaciştii pentru a primi bursa de rezidenţiat