Rezidenţiat 2019. Cele mai căutate specializări rezidenţiat

Examenul pentru Rezidențiat 2019 se va susține în data de 8 decembrie. Pentru cele mai căutate specializări pentru Rezidențiat 2019, cele la care concurența este destul de mare, sunt și câte 6 candidați pe loc.

14 nov. 2019, 09:58
Rezidenţiat 2019. Cele mai căutate specializări rezidenţiat

Rezidenţiat 2019. Potrivit calendar Rezidențiat 2019, examenul pentru tinerii absolvenți de Medicină va avea loc pe 8 decembrie, scrie cancan.ro. Cele mai căutatea specializări și cea mai mare concurență la examenul de Rrezidențiat au fost până acum, în București.

Citeşte şi REZIDENTIAT 2019. Calendar, locuri, grile, rezultate REZIDENŢIAT

Cele mai căutate specializări Rezidențiat 2019

Cele mai căutate specializări pentru Rezidențiat în România, în acest moment, sunt Cardiologia, Endocrinologia și Gastroenterologia.

Anul trecut, 8500 de absolvenţi de Medicină au susținut examenul de rezidenţiat. Ministerul Sănătății a aprobat 5400 locuri pentru Medicină, Farmacie și Medicină dentară

La întrebarea „Ce specialitate vrei să alegi la Rezidențiat 2018?” au răspuns peste 3.100 de persoane, cele mai multe din România, dar și din Marea Britanie, Germania, Italia sau Spania

Psihiatria (7,64 la sută), Cardiologia (6,87 la sută) și Dermatovenerologia (5,61 la sută) sunt specialitățile cele mai dorite de medicii la concursul de Rezidențiat, conform unui sondaj efectuat în 2018 de Grile-Rezidentiat.ro.

De asemenea, anul trecut, la examenul de Rezidențiat, cea mai mare concurență este pentru posturile scoase la concurs în București. În Capitală, 6 candidați concurează pe un post la medicină dentară, 2 pe un post la Medicină generală și 2 pe post la Farmacie.
Locuri Rezidențiat 2019. E deficit major de medici, dar sunt mai puține locuri pentru ei

Potrivit anexelor ordinelor de ministru publicate de Ministerul Educației, numărul locurilor scoase la concurs pentru rezidențiat 2018 a fost de 5.400. În 2019 numărul de locuri pentru Rezidențiat a scăzut până la 4.710, cu 18% mai mic, fără nicio justificare.

Cu toate că sunt mulţi absolvenţi, statul nu reuşeşte să le facă loc în spitale. Deşi am avea nevoie de peste 13 mii de specialişti, peste 20 la sută dintre cei care dau Rezidenţiatul nu vor putea profesa în spitalele de stat.

Totuși, legea prevede că numărul locurilor scoase la concurs trebuie să fie egal cu cel al absolvenților, iar până la examen au mai câteva săptămâni Potrivit calendarului acestui examen, pe 28 octombrie 2019 ar fi început înscrierile, care durează până pe 11 noiembrie.

Toate acestea în condițiile în care Guvernul declara anul trecut că: „În prezent România se confruntă cu un deficit major de medici specialişti, deficit care se va adânci în următorii ani, numărul acestora posibil să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani. Având în vedere că migraţia personalului de specialitate medico-sanitar bine pregătit şi cu experienţă profesională este o realitate care îşi pune amprenta asupra sistemului public sanitar, în vederea asigurării unui cadru coerent instituţional şi necesar pentru asigurarea formării acestei categorii profesionale în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat, se impune majorarea cifrei de şcolarizare aferentă pentru pregătirea în rezidenţiat”.

Taxă rezidențiat 2019

Ministerul Sănătății a publicat un proiect de ordin care stabilește exact cuantumul taxei de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 8 decembrie 2019. Acesta va intră în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de Ordin, care este pus în dezbatere publică până în 18 la Rezidențiat 2019, sesiunea din 8 decembrie, cuantumul taxei de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie va fi de de 400 lei/participant, la fel că anul trecut.