REZULTAT ALEGERI SUA. Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale

Candidatul democrat Joe Biden a câştigat cursa pentru a deveni următorul preşedinte al Statelor Unite, după ce l-a învins pe Donald Trump într-un stat-cheie.  

RomaniaTV.net
07 nov. 2020, 15:56
REZULTAT ALEGERI SUA. Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale

Acesta nu este rezultatul oficial, ci doar o proiecţie a postului BBC. Joe Biden a câştigat alegerile în statul Pennsylvania, obţinând astfel mai mult de 270 de voturi necesare pentru a câştiga fotoliul de la Casa Albă.

De cealaltă parte, reprezentanţii staff-ului de campanie al lui Donald Trump au precizat că nu recunosc acest rezulat.

În cazul în care estimările BBC se concretizează, Donald Trump ar putea deveni primul preşedinte care a fost în funcţie doar un mandat, după 1990.

Alegeri prezidenţiale în SUA. Donald Trump: „S-au întâmplat lucruri rele în camerele de numărare a voturilor”

Proiecţia victoriei lui Joe Biden are la bază rezultatele oficiale, obţinute din statele în care s-a încheiat deja procesul de numărare a voturilor. Între timp, numărarea voturilor continuă în state precum Wisconsin.

Potrivit sursei citate, vorbim despre cea mai mare prezenţă la urne la alegerile prezidenţiale din SUA după cea a scrutinului din 1900. Până în prezent, Joe Biden a obţinut peste 73 de milioane de voturi, cel mai mare număr obţinut până în momentul de faţă de un candidat la alegerile prezidenţiale americane.

De cealaltă parte, Donald Trump a fost votat de aproape 70 de milioane de cetăţeni americani.

Joe Biden, declarat câştigător al alegerilor din SUA şi din estimările CNN

CNN a anunţat că Joe Biden este al 46-lea preşedinte al SUA după ce a câştigat Pennsylvania, stat cu 20 de electori, care îl aduce la peste 270 de voturi electorale.

Joe Biden ar putea ţine curând discursul victoriei.

De asemenea, Associated Press şi NBC News anunţă victoria candidatului democrat tot ca proiecţie. Sursele citate precicează că Biden a ajuns la 273 de voturi, adică trei peste pragul pentru câştigarea cursei prezidenţiale.

Care este sistemul de vot în SUA

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale va fi cel care va obţine 270 de electori. Pentru că unele state exprimă votul chiar şi în luna decembrie, rezultatul oficial va fi cunoscut peste mai multe săptămâni. 

Sistemul de vot din SUA este unul vechi de peste 200 de ani, iar alegerea președintelui american se face prin sufragiu universal indirect. Pe 3 noiembrie, cetăţenii americani îşi desemnează un grup de mari electori, reuniţi în cadrul unui „Colegiu Electoral”. Mai exact, ei aleg un număr de electori la nivelul fiecărui stat, iar ei aleg mai departe preşedintele.

Când va fi anunţat câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA

Cursa este din ce in ce mai strânsă, pe măsură ce sunt numărate sutele de milioane de voturi ale americanilor. Bătălia cea mare se duce pe cele 270 de voturi ale electorilor, necesare pentru a câştiga Casa Albă.

Potrivit Foxnews, statele americane au diferite termene-limită pentru confirmarea rezultatelor. De exemplu, în statul Delaware va certifica rezultatele la două zile de la ziua alegerilor. În schimb, statele New York şi California vor face acest lucru pe 7 decembrie, respectiv 11 decembrie.

Sistemul de vot din SUA pentru preşedinte

Sistemul Colegiului Electoral îi oferă fiecărui stat acelaşi număr de voturi electorale câţi membri are în Congres. Numărul electorilor din fiecare stat este egal cu numărul reprezentanţilor statului respectiv în Senat (câte doi senatori de fiecare stat, 100 în total) şi Camera Reprezentanţilor (435 membri), iar Districtul Columbia are trei electori.

Astfel, după numărul de electori din Colegiu, cele mai importante state sunt California (55), Texas (34), New York (31), Florida (27), Illinois şi Pennsylvania (câte 21 de electori), Ohio (20), Michigan (17), Georgia şi New Jersey (câte 15), Virginia (13), Massachusetts (12) şi Indiana, Missouri, Tennesse şi Washington cu câte 11 electori.

În total, în Colegiul Electoral sunt 538 de voturi; un candidat pentru preşedinţie trebuie să obţină 270 pentru a câştiga (o majoritate simplă). Teoretic, prin acest sistem, un candidat poate câştiga alegerile primind doar 23% din voturile directe ale electoratului american, dacă acestea sunt distribuite în mod ideal. Toate statele, în afară de două, Nebraska şi Maine (care distribuie votul electoral în mod proporţional între candidaţi, în funcţie de procentajul de sufragii obţinut de fiecare), au un sistem ‘winner-take-all’ (câştigătorul ia totul). În acest sistem, candidatul care obţine majoritatea voturilor populare în stat îi sunt alocate toate voturile electorale ale statului.

Marii electori din Colegiul Electoral vor conveni pe 14 decembrie în fiecare stat să-şi exprime votul pentru preşedinte şi vicepreşedinte.

Aceste rezultate sunt apoi transmise la Washington. Pe 6 ianuarie 2021, Senatul şi Camera Reprezentanţilor se vor întruni în şedinţă comună pentru a număra voturile marilor electori.

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA este cel care a primit 270 de voturi din partea electorilor.

Ceremonia de inaugurare a noului preşedinte şi vicepreşedinte va avea loc pe 21 ianuarie 2021.