Rezultat alegeri SUA. Presa: Joe Biden a câştigat cu 306 de electori, iar Donald Trump are numai 232

Rezultat alegeri SUA. Joe Biden a câştigat în final alegerile din SUA cu 306 electori, în timp ce Donald Trump a obţinut doar 232, conform proiecţiilor media după anunţarea rezultatelor scrutinului în ultimele două state americane.

13 nov. 2020, 23:25
Rezultat alegeri SUA. Presa: Joe Biden a câştigat cu 306 de electori, iar Donald Trump are numai 232

Rezultat alegeri SUA. Preşedintele ales Joe Biden a fost declarat învingător în Georgia (16 electori), iar Donald Trump în Carolina de Nord (15 electori), au precizat media citate, printre care CNN şi NBC. Joe Biden este primul democrat care câştigă votul din Georgia în ultimii 28 de ani. În Georgia voturile se renumără manual, iar în prezent există o diferenţă de 14.000 de voturi, motiv pentru care se consideră că Biden va câştiga.

Rezultatul din Colegiul Electoral va fi acelaşi ca în 2016, când Trump, candidatul republican, a obţinut 306 electori şi a învins-o pe Hillary Clinton. Trump a numit rezultatul din 2016 una dintre cele mai mari victorii din istoria modernă şi o victorie „zdrobitoare”.

De data aceasta, Trump susţine că alegerile au fost „fraudate” şi refuză să-şi recunoască înfrângerea, revendicând victoria pentru el însuşi.

În ceea ce priveşte votul popular, Biden îl conduce pe Trump cu circa 77,9 milioane de voturi la 72,6 milioane. În 2016, Trump a terminat în urma lui Clinton cu mai multe milioane de voturi.

Citeşte şi Donald Trump, prima apariţie publică după înfrângerea în alegeri. Preşedintele arată devastat VIDEO

În acelaşi timp, echipa preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, a renunţat la acţiunea judiciară de contestare a rezultatului scrutinului prezidenţial în statul Arizona. Avocaţii echipei lui Donald Trump şi reprezentanţi ai Partidului Republican intentaseră o acţiune judiciară în Arizona săptămâna trecută, contestând aplicarea procedurilor electorale în districtul Maricopa. În cursul audierilor de vineri, Kory Langhofer, unul dintre avocaţii echipei lui Donald Trump, a anunţat în instanţă că acţiunea judiciară „nu mai este necesară”.

Potrivit datelor centralizate de agenţia Associated Press, Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, are un avans de 11.000 de voturi în Arizona, după numărarea a 99% din buletinele de vot.

Echipa lui Donald Trump menţine acţiunile judiciare de contestare a rezultatelor scrutinului în statele Wisconsin şi Pennsylvania. Donald Trump nu a recunoscut încă victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.


loading...