Rezultate alegeri în Republica Moldova: PAS, partidul preşedintelui Maia Sandu, 52,8 %. BECS – 27,17 %, după centralizarea tuturor proceselor verbale

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din ţară şi din Diaspora.

12 iul. 2021, 14:00
Rezultate alegeri în Republica Moldova: PAS, partidul preşedintelui Maia Sandu, 52,8 %. BECS – 27,17 %, după centralizarea tuturor proceselor verbale

Rezultate alegeri în Republica Moldova. Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a înregistrat 52,78% din voturi la alegerile parlamentare aniticipate din Republica Moldova, după procesarea tuturor voturilor înregistrate duminică în Republica Moldova. Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a fost votat de doar 27,17% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic „Şor” (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral „Renato Usatîi”, cu 4,10% din voturile alegătorilor.

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova – 1,82%. AUR a obţinut doar 0.49% din voturi.

În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.

Citeşte şi: Alegeri anticipate Republica Moldova. Maia Sandu, anunț pentru moldoveni după ce partidul său a reușit cel mai bun scor: Vom reuși să construim o țară liberă

În Chişinău, după prelucrarea celor 304 procese verbale, PAS a obţinut peste 56,77% din voturi, BeCS – 28,4%, iar Partidul Politic Şor 3,63%.

Rezultate alegeri în Republica Moldova. În străinătate, după numărarea voturilor din cele 150 de secţii,  PAS a câştigat detaşat, obţinând 86.23% din voturi. Pe locul doi se clasează Blocul electoral „Renato Usatîi” cu 2,78%, iar pe locul trei – Partidul politic Democraţia Acasă – 2,74%. Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor clasează pe locul patru cu 2,47%.

Comisia Electorală Centrală precizează că rezultatele scrutinului poartă un caracter preliminar, până la prezentarea, la CEC, a documentelor electorale în original.

La alegerile de duminică au participat 1,47 milioane de alegători, respective 48 la sută. În secţiile din străinătate s-au prezentat la urne peste 205.000 de alegători. În cele 41 secţii de votare constituite pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului au votat circa 30.000 de alegători.

Citeşte şi: O femeie a ieșit în lacrimi dintr-o secție de votare din Chișinău. A fost „furată” de 25 de dolari

Potrivit rezultatelor preliminare, în urma calculelor alegeri.md, mandatele de deputat în Parlamentul de legislatura a XI-a se distribuie în felul următor:

Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate (dintre care 22 PSRM și 10 PCRM)

Partidul “Șor” – 6 mandate

„După validarea mandatelor este probabilă constituirea a patru fracţiuni parlamentare – PAS, PSRM, PCRM şi PPŞ, cu condiţia că socialiştii şi comuniştii nu vor decide menţinerea Blocului electoral creat la 12 mai 2021”, mai scrie alegeri.md.