Rezultate ALEGERI LOCALE 2012: Gyorgy Frunda a pierdut cursa pentru primăria Târgu Mureş

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda nu a reuşit să se impună în faţa actualului primar Dorin Florea (Alianţa pentru Mureş - PDL-UNPR-PER) care a câştigat un nou mandat la Primăria Târgu Mureş. Potrivit unui exit-poll comandat de Realitatea TV şi GeoPol şi realizat de CURS, Dorin Florea a obţinut 59,04%, iar candidatul UDMR, Frunda Gyorgy - 30,76%.

RomaniaTV.net
10 iun. 2012, 20:15
Rezultate ALEGERI LOCALE 2012: Gyorgy Frunda a pierdut cursa pentru primăria Târgu Mureş

Candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş, senatorul Frunda Gyorgy, a declarat, duminică seară, după anunţarea rezultatelor unui exit-poll care îl dau câştigător detaşat pe Dorin Florea (PDL), că, dacă rezultatele se confirmă, acesta ar mai câştiga „un mandat împotriva târgumureşenilor”, relatează Mediafax.

Senatorul a spus că vrea să aştepte rezultatele oficiale, întrucât are „mari dubii” asupra exit poll-ului, fiind sunat în legătură cu acesta de diverse persoane.

„În mod cert, actualul primar Dorin Florea ar mai câştiga un mandat împotriva târgumureşenilor. Îmi pare rău, nu pot să-l felicit, pentru că nu a condus oraşul într-un fel în care să merite acest lucru, îmi pare rău pentru oraşul meu şi alegătorii din Târgu Mureş. Sincer, credeam că diferenţa dintre mine şi Florea e la 5%-7%”, a spus Frunda.

El a adăugat că independentul susţinut de PPMT, Smaranda Enache, „nu a contat în această competiţie”, dar „alegătorii români s-au mobilizat mult mai bine”.

Frunda a susţinut că le cere imperativ autorităţilor să verifice, conform legii, care sunt firmele care au câştigat toate licitaţiile din oraş şi ce influenţă au avut aceste societăţi asupra votului.

„Sunt convins că Dorin Florea a câştigat şi prin ceea ce a făcut în ultimii ani şi ultimele săptămâni: camioanele cu cadouri care s-au dus în diferite zone ale oraşului, cumpărarea votului prin promisiuni şi prin afaceri. Toate acestea nu e voie să rămână neverificate, chiar dacă nu eu voi fi primarul oraşului. Cer în mod imperativ instituţiilor statului, Curţii de Conturi în primul rând, să facă o analiză a contractelor încheiate de primarul Târgu Mureşului şi de Primăria Târgu Mureşului, aşa cum scrie legea, pe 5 ani retroactiv, şi toate contractele să fie făcute publice. Cer să analizeze şi care sunt societăţile (comerciale) care au câştigat toate licitaţiile din oraş şi ce influenţă au avut aceste societăţi asupra votului de astăzi (duminică – n.r.). (…) Aceasta este o obligaţie legală. Dacă nu se face acest lucru, însemană că Târgu Mureşul merge în continuare pe această suspiciune fondată, întemeiată, de furt şi licitaţii trucate”, a arătat Frunda.

El a adăugat că exit poll-ul arată că în judeţ există o susţinere constantă a UDMR, dar există şi „o plajă îngustă” pentru celelalte formaţiuni maghiare – PPMT şi PCM.

Referitor la competiţia la preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş, dintre actualul şef, Lokodi Edit Emoke (UDMR), şi candidatul USL, Ciprian Dobre, Frunda a declarat că este convins că Lokodi va câştiga acest post, apreciind că cele două procente cu care aceasta este în urma lui Dobre, în exit poll-ul realizat doar în Târgu Mureş, „se vor echilibra cu voturile din judeţ”.

Totuşi, dacă aceasta va pierde, înseamnă că „jocul PCM a ieşit”, a spus Frunda.

Potrivit unui exit-poll comandat de Realitatea TV şi GeoPol şi realizat de CURS, la Primăria Târgu Mureş va rămâne primar Dorin Florea (Alianţa pentru Mureş – PDL-UNPR-PER), care a obţinut 59,04%. Pe locul 2 s-ar fi clasat candidatul UDMR, Frunda Gyorgy, cu 30,76%. Pe locul 3 este candidatul USL – Cornel Brişcaru, cu 10,11%, pe 4 – candidatul independent Smaranda Enache – 3,42%, iar pe ultimul loc – candidatul PCM, Benedek Imre, cu 1,67%.

În Consiliul Local Târgu Mureş, la egalitate ar fi ApMS şi UDMR cu 31,42%, USL are 27,79%, PPMT – 2,18%, iar PCM – 2,05%.

În ce priveşte Consiliul Judeţean Mureş, Ciprian Dobre (USL) ar fi învins cu 35,04%, iar Lokodi Edit Emoke (UDMR) ar avea 32,99%. Pe următorul loc s-ar clasa Marius Paşcan (PDL), cu 30,07%, în timp ce pe ultimul loc s-ar clasa candidatul PCM, Biro Zsolt, cu 1,90%.

În Consiliul Judeţean Mureş, UDMR şi-ar păstra supremaţia, cu 31,69%, urmat, la egalitate, de ApMS şi USL – cu 29,5%. Următorul loc ar fi fost obţinut de PCM, cu 2,49%.

În 2008, cursa pentru Primăria Târgu Mureş a fost câştigată de Dorin Florea (PDL) din primul tur, cu 52,52 la sută din voturi, acesta impunându-se în faţa lui Borbely Laszlo (UDMR), care a obţinut 44,86 la sută. Cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş a fost câştigată în 2008 de Lokodi Edita Emoke (UDMR), aceasta impunându-se în faţa lui Ciprian Dobre (PNL).